Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Political Science - MCQ and Online Tests - Unit 19 - Peace

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 19 – Peace

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 19 – Peace

Question 1.
Which type of war is a war without arms?
(a) Terrorism
(b) Cold War
(c) Peace
(d) War

Answer

Answer: (b) Cold War


Question 2.
The Cuban Missile Crisis illustrated
(a) NATO formation
(b) De-Stalinization
(c) Policy of containment
(d) Cold war era

Answer

Answer: (d) Cold war era


Question 3.
Which one of the following is the element of peace?
(a) Justice
(b) Terrorism
(c) Cold War
(d) War

Answer

Answer: (a) Justice


Question 4.
According to realist theory, the main actors in international politics are
(a) Superpowers
(b) Nation states
(c) Countries of the European Union
(d) International organisations

Answer

Answer: (b) Nation states


Question 5.
The core business of UN peacekeeping operations does not include
(a) Rule of law-related activities
(b) Protection and promotion of human rights
(c) Socio-economic recovery and development
(d) Electoral assistance

Answer

Answer: (c) Socio-economic recovery and development


Question 6.
The Cuban Missile Crises ended with the
(a) Intervention of UN
(b) the defeat of USSR in the cold war
(c) Cuba’s defeat
(d) Withdrawal of missiles by USSR

Answer

Answer: (d) Withdrawal of missiles by USSR


Question 7.
FLN (National Liberation Front) led the independence movement of
(a) Algeria
(b) Nigeria
(c) Congo
(d) Zimbabwe

Answer

Answer: (a) Algeria


Question 8.
For Gandhiji, what was the supreme virtue?
(a) War
(b) Communication
(c) Ahimsa
(d) Terrorism

Answer

Answer: (c) Ahimsa


Question 9.
Method to prevent war:
(a) International Law
(b) Balance of Power
(c) International Organisation
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 10.
To introduce a peace award for your class, the quality you would look for in your fellow students is
(a) Fanaticism
(b) Intolerance
(c) Passivity
(d) Compassion

Answer

Answer: (d) Compassion


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article