Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Political Science - MCQ and Online Tests - Unit 20 - Development

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 20 – Development

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

 

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 20 – Development

Question 1.
Indigenous people live in:
(a) Forests
(b) Coastal areas
(c) Megacities
(d) Border states

Answer

Answer: (a) Forests


Question 2.
UNDP means:
(a) United Nations Development Programme
(b) United Nations Development Planning
(c) United Nations Destruction Programme
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) United Nations Development Programme


Question 3.
Who is associated with Narmada Bachao Andolan?
(a) Shashi Tharoor
(b) Kailash Satyarthi
(c) Medha Patekar
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Medha Patekar


Question 4.
Development means:
(a) Development with war
(b) Development with the dispute
(c) Change along with growth
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Change along with growth


Question 5.
Key indicators of the Human Development Index are
(a) Literacy, income, health
(b) Income, crime rate, social security
(c) Peace, nutrition, economic growth
(d) Industrial growth, democratic participation, income

Answer

Answer: (a) Literacy, income, health


Question 6.
The New Agrarian Strategy was adopted to enhance
(a) Industrial productivity
(b) Health
(c) Agricultural
(d) Education

Answer

Answer: (c) Agricultural


Question 7.
In India, one of the priorities of the first three plans was
(a) Industrial growth
(b) Peace and harmony
(c) Political participation
(d) Social equality

Answer

Answer: (a) Industrial growth


Question 8.
The process of development should be such that it harmonizes the economic growth with:
(a) Globalisation
(b) Individual rights
(c) The vision of elite
(d) National security

Answer

Answer: (b) Individual rights


Question 9.
Development inevitably leads to
(a) Displacement of the urban youth
(b) Losses for the foreign investors
(c) Decline in fiscal economy
(d) Sacrifice of the marginalized class

Answer

Answer: (d) Sacrifice of the marginalized class


Question 10.
The emphasis is placed on ”harmony and happiness” in the
(a) Narrower view
(b) Broader view
(c) Political
(d) Economic

Answer

Answer: (b) Broader view


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support