Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Political Science - MCQ and Online Tests - Unit 18 - Secularism

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 18 – Secularism

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 18 – Secularism

Question 1.
“Religious freedom as the freedom of individual conscience” is described in
(a) Article 19
(b) Article 22
(c) Article 23
(d) Article 25

Answer

Answer: (d) Article 25


Question 2.
Which amendment of the Constitution added the word ‘Secular in the Preamble?
(a) 44th Amendment
(b) 42nd Amendment
(c) 46th Amendment
(d) 50th Amendment

Answer

Answer: (b) 42nd Amendment


Question 3.
The ”Hindutva” is advocated by the
(a) Bhartiya Janata Party
(b) Congress
(c) CPI
(d) Akali Dal

Answer

Answer: (a) Bhartiya Janata Party


Question 4.
The quote, “I swear by my religion, I will die for it. But it is my personal affair” is given by
(a) Mahatma Gandhi
(b) Karl Marx
(c) J.L Nehru
(d) Ambedkar

Answer

Answer: (a) Mahatma Gandhi


Question 5.
Judaism, Islam, and Christianity share a belief in
(a) The central authority of the Pope
(b) A prohibition of the consumption of alcohol
(c) Reincarnation and the Four Noble of Truths
(d) Monotheism and ethical conduct

Answer

Answer: (d) Monotheism and ethical conduct


Question 6.
The inclusion of secularism in the Indian constitution was not aimed
(a) To offer religious freedom
(b) St gaining minority votes
(c) To unify a heterogeneous nation
(d) To set the nation on the path to progress

Answer

Answer: (b) at gaining minority votes


Question 7.
Which amendment of the constitution added the word ‘Secular’ in the Preamble?
(a) 41st Amendment
(b) 42nd Amendment
(c) 43rd Amendment
(d) 44th Amendment

Answer

Answer: (b) 42nd Amendment


Question 8.
The objective of a Uniform Civil Code in India is included in
(a) Fundamental rights
(b) Indian Penal Code
(c) Directive Principles of State Policy
(d) Congress manifesto

Answer

Answer: (c) Directive Principles of State Policy


Question 9.
An example of a theocratic state is
(a) France
(b) Iran
(c) Germany
(d) Rwanda

Answer

Answer: (b) Iran


Question 10.
Secular State means:
(a) The State has a religion
(b) The State is impartial in the matters of religion
(c) The State is against religion
(d) The State is irreligious

Answer

Answer: (b) The State is impartial in the matters of religion


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support