Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Political Science - MCQ and Online Tests - Unit 6 - Judiciary

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 6 – Judiciary

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



 

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 6 – Judiciary

Question 1.
The judges of the Supreme Court of India are appointed by the
(a) President
(b) Vice President
(c) Prime Minister
(d) Home Minister

Answer

Answer: (a) President


Question 2.
Supreme Court sits at:
(a) Chandigarh
(b) Delhi
(c) Kolkata
(d) Shimla

Answer

Answer: (b) Delhi


Question 3.
Supreme Court consists of one Chief Justice and:
(a) 13 other Judges
(b) 25 other Judges
(c) 20 other Judges
(d) 30 other Judges

Answer

Answer: (d) 30 other Judges


Question 4.
The Judges of the Supreme Court of India retire at the age of:
(a) 62 years
(b) 65 years
(c) 60 years
(d) 50 years

Answer

Answer: (b) 65 years


Question 5.
The salaries and allowances of the judges are determined by
(a) Parliament
(b) Executive
(c) Judiciary
(d) President

Answer

Answer: (a) Parliament


Question 6.
The executive plays a crucial role; the legislature has the powers of removal. This has ensured
(a) Balance of Power
(b) Judicial Interpretation
(c) Separation of Power
(d) Both balance of power and independence of the judiciary

Answer

Answer: (d) Both balance of power and independence of the judiciary


Question 7.
In Golaknath vs the State of Punjab case, the Supreme Court was led by Chief Justice
(a) Suba Rao
(b) R. S. Pathak
(c) J. S. Verma
(d) R. C. Lahoti

Answer

Answer: (a) Suba Rao


Question 8.
Under which Article High Courts also have the power to issue writs?
(a) Article 32
(b) Article 13
(c) Article 226
(d) Article 356

Answer

Answer: (c) Article 226


Question 9.
What is the maximum number of judges of the Supreme Court of India including the Chief Justice?
(a) 20
(b) 21
(c) 26
(d) 34

Answer

Answer: (d) 34


Question 10.
By convention who is appointed as the chief justice of India?
(a) Senior-most judge of the High Court
(b) Junior-most judge of the Supreme Court
(c) Senior-most judge of the Supreme Court
(d) Senior Member of Law Commission

Answer

Answer: (c) Senior-most judge of the Supreme Court


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support