Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Political Science - MCQ and Online Tests- Unit 5 - Legislature

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Legislature

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

 

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Legislature

Question 1.
The Lower House of the Indian Parliament is known as:
(a) Rajya Sabha
(b) Lok Sabha
(c) Legislative Assembly
(d) Council of States

Answer

Answer: (b) Lok Sabha


Question 2.
The members of parliament are free to raise any matter, which according to them is important, during
(a) Adjournment motion
(b) Question hour
(c) No-confidence motion
(d) Zero hour

Answer

Answer: (d) Zero hour


Question 3.
Germany has a
(a) Unicameral legislature
(b) Bicameral legislature
(c) Dictatorship form of government
(d) Autocratic form of government

Answer

Answer: (b) Bicameral legislature


Question 4.
The number of members from Uttar Pradesh to Rajya Sabha is
(a) 23
(b) 29
(c) 31
(d) 33

Answer

Answer: (c) 31


Question 5.
The circumstances for the extension of the term of Lok Sabha are mentioned in the
(a) Article 76
(b) Article 80
(c) Article 81
(d) Article 83(2)

Answer

Answer: (d) Article 83(2)


Question 6.
Confidence or no-confidence can be moved only in
(a) Rajya Sabha
(b) Lok Sabha
(c) Planning Commission
(d) Estimate Committee

Answer

Answer: (b) Lok Sabha


Question 7.
The total numbers of seats for Lok Sabha are
(a) 484
(b) 496
(c) 535
(d) 543

Answer

Answer: (d) 543


Question 8.
The constitutional article that mentions the conduct of the business of the Houses of Parliament is:
(a) Article 77
(b) Article 80
(c) Article 86
(d) Article 118

Answer

Answer: (d) Article 118


Question 9.
The Indian Parliament is:
(a) Unicameral
(b) Three Houses
(c) Bicameral
(d) Four Houses

Answer

Answer: (c) Bicameral


Question 10.
The bill that enjoys the sitting of both the Houses due to deadlock is
(a) Prevention of Terrorism Bill
(b) Revenue Generation Bill
(c) Entertainment Tax Bill on Gujarat State
(d) Customs Tariff (Amendment) Bill

Answer

Answer: (a) Prevention of Terrorism Bill


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support