Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Political Science - MCQ and Online Tests - Unit 7 - Federalism

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 7 – Federalism

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 7 – Federalism

Question 1.
Appointment of the Governor is dealt with under the article
(a) Article 167
(b) Article 124
(c) Article 162
(d) Article 155

Answer

Answer: (d) Article 155


Question 2.
Which state of India has its own constitution:
(a) Tripura
(b) Meghalaya
(c) Manipur
(d) Jammu & Kashmir

Answer

Answer: (d) Jammu & Kashmir


Question 3.
The union territory that was given a special status in the year 1991 was
(a) Delhi
(b) Chandigarh
(c) West Bengal
(d) Lakshadweep

Answer

Answer: (a) Delhi


Question 4.
“The Constitution of India is neither purely federal nor unitary but it is a combination of both. It is a composite state of a novel type.” The quote is given by
(a) Hamilton
(b) D.D.Basu
(c) Herbert Samuel
(d) C.F.Strong

Answer

Answer: (b) D.D.Basu


Question 5.
According to the Constitution, India is a
(a) Federal state
(b) Unitary state
(c) Union of states
(d) Quasi-federal state

Answer

Answer: (c) Union of states


Question 6.
The State Reorganisation Commission recommended the creation of
(a) Regional states
(b) Religious states
(c) Ethnic states
(d) Linguistic states

Answer

Answer: (d) Linguistic states


Question 7.
Residuary powers are vested with
(a) Executive
(b) Parliament
(c) Judiciary
(d) Local Government

Answer

Answer: (b) Parliament


Question 8.
The concept of separate, sovereign national and state governments is known as
(a) Oligarchy
(b) Federalism
(c) Aristocracy
(d) Unicameralism

Answer

Answer: (b) Federalism


Question 9.
Which one of the following articles authorises the Parliament to protect persons in the service of the union or a state in respect of any action taken by them during martial law to maintain or restore order?
(a) Article 167 and 168
(b) Article 24 and 25
(c) Article 33 and 34
(d) Article 155

Answer

Answer: (c) Article 33 and 34


Question 10.
Which one of the following articles declares India a ‘Union of States’?
(a) Articles 1
(b) Articles 10
(c) Articles 4
(d) Articles 2

Answer

Answer: (a) Articles


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support