Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Political Science - MCQ and Online Tests - Unit 8 - Local Governments

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 8 – Local Governments

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

 

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 8 – Local Governments

Question 1.
The term of each Panchayat body is
(a) 3 months
(b) 2 years
(c) 6 months
(d) 5 years

Answer

Answer: (d) 5 years


Question 2.
According to 73rd Amendment, the tenure of Panchayats in all states is:
(a) Six years
(b) Three years
(c) Five years
(d) Four years

Answer

Answer: (c) Five years


Question 3.
______ government is about the government closest to the common people.
(a) Local
(b) Union
(c) State
(d) Provincial

Answer

Answer: (a) Local


Question 4.
In Bolivia, the law that decentralized the power at the local level is
(a) Presidential Law
(b) Decentralized Law
(c) Popular Participation Law
(d) Popular Decentralized Law

Answer

Answer: (c) Popular Participation Law


Question 5.
The first State in the country to adopt the Panchayati Raj System on 2nd October 1959 was
(a) Andhra Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Bihar
(d) Orrisa

Answer

Answer: (b) Rajasthan


Question 6.
In the total revenue collection of India, the contribution of the rural local bodies is
(a) 0.10%
(b) 0.18%
(c) 0.20%
(d) 0.24%

Answer

Answer: (d) 0.24%


Question 7.
In 1989, P.K. Thungon Committee recommended the constitutional recognition of
(a) Local government bodies
(b) Consumer courts
(c) Planning commission
(d) Financial commission for states

Answer

Answer: (a) Local government bodies


Question 8.
The maximum duration of Municipalities is
(a) 3 years
(b) 5 years
(c) 4 years
(d) 6 years

Answer

Answer: (b) 5 years


Question 9.
Which of the following Rural Local Government system exists in Haryana?
(a) Two-tier system
(b) One-tier system
(c) Three-tier system
(d) Four-tier system

Answer

Answer: (c) Three-tier system


Question 10.
In India, the women Sarpanch at the Gram Panchayat level are
(a) 5000
(b) Less than 20,000
(c) Approx. 50,000
(d) More than 80,000

Answer

Answer: (d) More than 80,000


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support