Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Political Science - MCQ and Online Tests - Unit 9 - Constitution as a Living Document

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Constitution as a Living Document

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Constitution as a Living Document

Question 1.
Which amendment was passed during the emergency?
(a) 41st Amendment
(b) 42nd Amendment
(c) 43rd Amendment
(d) 44th Amendment

l
Answer

Answer: (b) 42nd Amendment


Question 2.
Which factors are responsible for the growth of the Indian Constitution?
(a) Amendments
(b) Laws
(c) Judicial Decisions
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 3.
The amendment of the constitution can be initiated in
(a) President’s office
(b) Rajya Sabha
(c) Lok Sabha
(d) Any Houses of the Parliament

Answer

Answer: (d) Any Houses of the Parliament


Question 4.
Which of the following, the fundamental rights of the Indian Constitution has been reinterpreted recently?
(a) Right against communalism
(b) Right to titles
(c) Right against exploitation
(d) Right to Life

Answer

Answer: (d) Right to Life


Question 5.
Indian constitution is a:
(a) Living Document
(b) Non-Living Document
(c) Limited Document
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Living Document


Question 6.
When was the Indian Constitution was adopted and enacted?
(a) 26th January 1947
(b) 26th November 1948
(c) 26th January 1950
(d) 26th November 1949

Answer

Answer: (d) 26th November 1949


Question 7.
Article 368 of the Indian constitution provides that
(a) An amendment bill can be introduced in either house of parliament
(b) Provision for free and compulsory education for children
(c) Seats shall be reserved for the Scheduled Castes and the Scheduled Tribes in every Municipality
(d) Uniform civil code for the citizens

Answer

Answer: (a) An amendment bill can be introduced in either house of parliament


Question 8.
Democracy is considered better than the old feudal system because:
(a) It is more efficient and economic
(b) It is more expressive of the people’s will
(c) It ensures more equality among the people
(d) It better protects the interests of the state

Answer

Answer: (b) It is more expressive of the people’s will


Question 9.
Political equality means every citizen should be given
(a) Political education
(b) A chance to work in the government turn by turn
(c) Right to vote and contest the election
(d) Membership of a political party

Answer

Answer: (c) Right to vote and contest the election


Question 10.
The Indian constitution guaranteed the civil liberties that curtail the misuse of power by the…
(a) Non Governmental Organisations
(b) Parents and teachers
(c) State and its agents
(d) Intergovernmental Organisations

Answer

Answer: (c) State and its agents


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article