Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Political Science - MCQ and Online Tests - Unit 10 - The Philosophy of the Constitution

CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 10 – The Philosophy of the Constitution

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.



CBSE Class 11 Political Science – MCQ and Online Tests – Unit 10 – The Philosophy of the Constitution

Question 1.
Which one of the following is not an essential feature of a democracy?
(a) Judiciary is responsible to the legislature
(b) Judiciary is independent
(c) The press is free
(d) There is the freedom to express public opinion

Answer

Answer: (a) Judiciary is responsible to the legislature


Question 2.
The procedural achievement reflects in
(a) Freedom to criticize the treatment of widows
(b) Taking decisions in the Constituent Assembly on the basis of reason
(c) Article 370 and 371
(d) Accepting the importance of community in an individual’s life

Answer

Answer: (b) Taking decisions in the Constituent Assembly on the basis of reason


Question 3.
Who argued that a state responsive to the needs of individuals must provide them the means by which their needs are communicated?
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Rajaram Mohan Roy
(c) Bhagat Singh
(d) Jawahar lal

Answer

Answer: (b) Rajaram Mohan Roy


Question 4.
In the Constituent Assembly of India, the Chairman of the Union Constitution Committee was
(a) Rajkumari Amrit Kaur
(b) G.V. Mavalankar
(c) Pt. Jawaharlal Nehru
(d) Dr. John Mathai

Answer

Answer: (c) Pt. Jawaharlal Nehru


Question 5.
The Preamble of our Constitution reads: India is a
(a) Socialist, Sovereign, Secular, Democratic Republic
(b) Secular, Socialist, Sovereign, Democratic Republic
(c) Sovereign, Socialist, Secular, Democratic Republic
(d) Secular, Sovereign, Democratic, Socialist. Republic

Answer

Answer: (c) Sovereign, Socialist, Secular, Democratic Republic


Question 6.
Indian federalism has been constitutionally _______
(a) Symmetric
(b) Asymmetric
(c) Wide
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Asymmetric


Question 7.
The preamble was for the first time amended by the
(a) 42nd Amendment
(b) 44th Amendment
(c) 52nd Amendment
(d) 61st Amendment

Answer

Answer: (a) 42nd Amendment


Question 8.
Democracy is a government of the people, by the people, and for the people. Whose statements is it?
(a) Rousseau
(b) J.S. Mill
(c) T. H. Green
(d) Abraham Lincoln

Answer

Answer: (d) Abraham Lincoln


Question 9.
Which was the first non-official attempt at drafting a constitution for India?
(a) Constitution of India Bill, 1892
(b) Constitution of India Bill, 1893
(c) Constitution of India Bill, 1894
(d) Constitution of India Bill, 1895

Answer

Answer: (d) Constitution of India Bill, 1895


Question 10.
Which of the following term is correct that means both religion and state must stay away from the internal affairs of one another.
(a) Mutual exclusion
(b) Internal exclusion
(c) Constitutional exclusion
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Mutual exclusion


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support