Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Biology - MCQ and Online Tests - Unit 12 - Mineral Nutrition

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 12 – Mineral Nutrition

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 12 – Mineral Nutrition

Question 1.
Mineral salts which are absorbed by the roots from soil are in the form of
(a) Dilute solution
(b) Very concentrated solution
(c) Concentrated solution
(d) Very dilute solution

Answer

Answer: (d) Very dilute solution


Question 2.
Which one of the following mineral elements plays an in biological nitrogen fixation?
(a) Copper
(b) Manganese
(c) Zinc
(d) Molybdenum

Answer

Answer: (d) Molybdenum


Question 3.
The formation of first stable product of nitrogen fixation is catalysed by enzyme
(a) dehydrogenase
(b) nitrogenase
(c) isomerase
(d) none of these

Answer

Answer: (b) nitrogenase
Explanation:
The first stable product of nitrogen fixation is ammonia obtained from atmospheric nitrogen catalysed enzyme nitrogenase.


Question 4.
Manganese toxicity leads to deficiency of
(a) iron
(b) calcium
(c) magnesium
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above
Explanation:
Manganese toxicity causes deficiency of iron, magnesium and calcium.


Question 5.
Exanthema is due to deficiency of
(a) B
(b) Mo
(c) Mn
(d) Cu

Answer

Answer: (d) Cu


Question 6.
NPK denotes
(a) Nitrogen, Protein, Kinetin
(b) Nitrogen, Protein, Potassium
(c) Nitrogen, Potassium, kinetin
(d) Nitrogen, Phosphorus, Potassium

Answer

Answer: (d) Nitrogen, Phosphorus, Potassium


Question 7.
Chlorosis will occur if a plant is grown in
(a) dark
(b) shade
(c) strong light
(d) Fe – free medium

Answer

Answer: (d) Fe – free medium


Question 8.
Choose the correct function of magnesium.
(a) It is a constituent of several coenzyme.
(b) It activates the enzymes of respiration and photosynthesis.
(c) It activates enzyme catalase.
(d) It helps in maintaining anion-cation balance.

Answer

Answer: (b) It activates the enzymes of respiration and photosynthesis.
Explanation:
Magnesium is absorbed by plants as Mg2+
It activates the enzymes of respiration and photosynthesis.
It is involved in the synthesis of DNA RNA.
It is the constituent of ring structure of chlorophyll.
It helps to maintain ribosome structure.


Question 9.
Oxygen scavangers present in root nodules of legumes is
(a) haemoglobin
(b) leg haemoglobin
(c) cyano haemoglobin
(d) none of these

Answer

Answer: (b) leg haemoglobin
Explanation:
Leg-haemoglobin is the oxygen scavanger in root nodules of legumes.


Question 10.
Which one of the following is not a micronutrient?
(a) Magnesium
(b) Molybdenum
(c) Boron
(d) Zinc

Answer

Answer: (a) Magnesium


Question 11.
Which of the following is not a macronutrient
(a) iron
(b) calcium
(c) manganese
(d) phosphorus

Answer

Answer: (c) manganese


Question 12.
In plants, a common symptom caused by deficiency of P, K, Ca and Mg is the
(a) bending of leaf tip
(b) formation of anthocyanins
(c) poor development of vasculature
(d) appearance of dead necrotic tissue

Answer

Answer: (d) appearance of dead necrotic tissue


Question 13.
Function of zinc is
(a) Closing of stomata
(b) Biosynthesis of 3-IAA
(c) Synthesis of chlorophyll
(d) Oxidation of carbohydrate

Answer

Answer: (c) Synthesis of chlorophyll


Question 14.
Insectivorous plants grow where
(a) There is carbohydrate deficient soil
(b) There is nitrogen deficient soil
(c) Vitamin c is required
(d) Hormones are required

Answer

Answer: (b) There is nitrogen deficient soil


Question 15.
Phytotron is meant for
(a) Controlled humidity
(b) Induction of mutations
(c) Controlled irradiation
(d) Growing plants under controlled environment

Answer

Answer: (d) Growing plants under controlled environment


Question 16.
Toxicity of which element leads to the appearance of brown spots on leaves
(a) Mg
(b) Mn
(c) Fe
(d) Cu

Answer

Answer: (b) Mn
Explanation:
Toxicity of mangenese leads to the appearance of the brown spots with chlorotic veins.


Question 17.
Presence of phosphorus
(a) brings about healthy root growth
(b) promotes fruit ripening
(c) retards protein formation
(d) none

Answer

Answer: (c) retards protein formation


Question 18.
Which element is required for opening and closing of stomata?
(a) P
(b) K
(c) Ca
(d) Na

Answer

Answer: (b) K
Explanation:
Potassium plays an important role in opening and closing of stomata.


Question 19.
Which of the following is a group of micronutrients?
(a) Ca, Zn, B
(b) Fe, Mn, Cu
(c) Cl, C, Ca
(d) Ni, Mo, H

Answer

Answer: (b) Fe, Mn, Cu
Explanation:
Iron, mangenese and copper are micronutrients.


Question 20.
The process of conversion of NO2 to N2 is called
(a) nitrification
(b) ammonification
(c) denitrification
(d) nitrogen fixation

Answer

Answer: (c) denitrification
Explanation:
The process of conversation of NO2 to N2 is called denitrification.


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support