Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Biology - MCQ and Online Tests - Unit 11 - Transport in Plants

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Transport in Plants

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

 

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 11 – Transport in Plants

Question 1.
Wilting of a plant results from excessive
(a) respiration
(b) photosynthesis
(c) absorption
(d) transpiration

Answer

Answer: (d) transpiration


Question 2.
Cohesion theory of water movement in plants was put forth by
(a) Henry Dixon
(b) F. F. Blackman
(c) Melvin cycle
(d) Hans. A. Krebs

Answer

Answer: (a) Henry Dixon


Question 3.
Cells shrink in _________ solution.
(a) isotonic
(b) hypotonic
(c) hypertonic
(d) hypotonic and hypertonic

Answer

Answer: (c) hypertonic
Explanation:
In hypertonic solution, external solution is more concentrated as compared to cytoplasm.
Cells shrink in hypertonic solutions.


Question 4.
Which of the following is the unit of ??
(a) Pascal
(b) Joule
(c) Newton
(d) Electron volt

Answer

Answer: (a) Pascal
Explanation:
Psi or ? is expressed in pressure units e.g. pascals.


Question 5.
Two cells A and B are contiguous. Cell A has osmotic pressure 10 atm, turgor pressure 7 atm and diffusion pressure deficit 3 atm. Cell B has osmotic pressure 8 atm, turgor pressure 3 atm and diffusion pressure deficit 5 atm. The result will be:
(a) No movement of water
(b) Movement of water from cell B to A
(c) Movement of water from cell A to B
(d) Equilibrium between the two

Answer

Answer: (c) Movement of water from cell A to B


Question 6.
Which of the following is decreased during increase in humidity in the atmosphere?
(a) Transpiration
(b) Photosynthesis
(c) Respiration
(d) Glycolysis

Answer

Answer: (a) Transpiration
Explanation:
With the increase in humidity in atmosphere, rate of transpiration decreases.


Question 7.
?s is always
(a) positive
(b) zero
(c) negative
(d) one

Answer

Answer: (c) negative
Explanation:
?s is always negative.


Question 8.
Two types of molecules cross the membrane in the same direction, it is called as
(a) Uniport
(b) Symport
(c) Antiport
(d) Multiport

Answer

Answer: (b) Symport
Explanation:
In symport, two types of molecules cross the membrane in the same direction.


Question 9.
Diffusion rate is affected by
(a) temperature
(b) membrane permeability
(c) gradient of concentration
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these
Explanation:
Diffusion rate is affected by the gradient of concentration, permeability of the membrane separating them, temperature and pressure.


Question 10.
Which of the following is true about diffusion?
(a) There is no expenditure of energy.
(b) Molecules move in Brownian motion.
(c) Substances moves from the region of higher concentration to the region of lower concentration.
(d) Diffusion depends on the type of living system.

Answer

Answer: (d) Diffusion depends on the type of living system.
Explanation:
Diffusion is a slow process, it is not dependent on the living systems.


Question 11.
Which of the following is true about diffusion?
(a) There is no expenditure of energy.
(b) Molecules move in Brownian motion.
(c) Substances moves from the region of higher concentration to the region of lower concentration.
(d) Diffusion depends on the type of living system.

Answer

Answer: (d) Diffusion depends on the type of living system.
Explanation:
Diffusion is a slow process, it is not dependent on the living systems.


Question 12.
Water is lost in a liquid state in some plants through hydathodes. These hydathodes
(a) do not show any specificity in opening and closing
(b) remain closed during day
(c) remain closed at night
(d) remain always open

Answer

Answer: (d) remain always open


Question 13.
Choose the correct sequence of water movement in the plants.
(a) Cortex, protoxylem, endodermis, root hair, pericycle, metaxylem
(b) Root hair, cortex, endodermis, pericycle, protoxylem, metaxylem
(c) Root hair, protoxylem, metaxylem, pericycle, cortex, endodermis
(d) Root hair, pericycle, endodermis, cortex, protoxylem, metaxylem

Answer

Answer: (b) Root hair, cortex, endodermis, pericycle, protoxylem, metaxylem
Explanation:
Water is absorbed from soil by root hair. This is then carried by cortex,then passed to endodermis.
Endodermis passes water to Perivale then to protoxylem and metaxylem.


Question 14.
Dry seeds kept in water swell due to
(a) absorption
(b) diffusion
(c) imbibition
(d) none of these

Answer

Answer: (c) imbibition
Explanation:
Imbibition is a type of diffusion in which water is absorbed by solids or colloids which leads to increase in volume. This happens in case of dry wood and seeds.


Question 15.
Choose the correct statement/statements. Pumps in active transport are A. Lipids that bind molecules to pass them through the membrane. B. Transport molecules uphill. C. These are specific transporters. D. These are sensitive to inhibitors.
(a) A and C
(b) A, B and D
(c) B, C and D
(d) C and D

Answer

Answer: (c) B, C and D
Explanation:
Pumps in active transport are proteins that bind molecules to pass them through the membrane.


Question 16.
Choose the correct statement/statements. Pumps in active transport are A. Lipids that bind molecules to pass them through the membrane. B. Transport molecules uphill. C. These are specific transporters. D. These are sensitive to inhibitors.
(a) A and C
(b) A, B and D
(c) B, C and D
(d) C and D

Answer

Answer: (c) B, C and D
Explanation:
Pumps in active transport are proteins that bind molecules to pass them through the membrane.


Question 17.
Assertion (A): K+ ion accumulation found in Nitella depends on its respiratory activity. Reason (R): Absorption of all ions in plants completely depends on the usage of metabolic energy. The correct answer is
(a) A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) A and R are true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Answer

Answer: (c) A is true but R is false


Question 18.
Diffusion rate is affected by
(a) temperature
(b) membrane permeability
(c) gradient of concentration
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these
Explanation:
Diffusion rate is affected by the gradient of concentration, permeability of the membrane separating them, temperature and pressure.


Question 19.
When a plant is girdled (ringed)
(a) the root and shoot die at the same time
(b) the shoot dies first
(c) the root dies first
(d) neither root nor shoot will die

Answer

Answer: (c) the root dies first


Question 20.
If pressure greater than atmospheric pressure is applied to pure water, the water potential
(a) increases
(b) decreases
(c) remains same
(d) atmospheric pressure does not affect water potential

Answer

Answer: (a) increases
Explanation:
If a pressure greater than atmospheric pressure is applied to pure water, the water potential increases.


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support