Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Biology - MCQ and Online Tests - Unit 13 - Photosynthesis in Higher Plants

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 13 – Photosynthesis in Higher Plants

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 13 – Photosynthesis in Higher Plants

Question 1.
Discovery of Emerson effect has already shown the
(a) two distinct photochemical reactions
(b) light and dark reactions of photosynthesis
(c) photophosphorylation
(d) photorespiration

Answer

Answer: (a) two distinct photochemical reactions


Question 2.
Translocation of sugar in flowering plants occurs in the form of
(a) glucose
(b) sucrose
(c) starch
(d) maltose

Answer

Answer: (b) sucrose


Question 3.
Besides water and CO2, which is more essential a raw material for food formation
(a) light
(b) oxygen
(c) NAD
(d) mineral salt

Answer

Answer: (a) light


Question 4.
The primary carbon dioxide acceptor in C4 cycle is
(a) malic acid
(b) phosphoenol pyruvate
(c) rubisco
(d) aspartic acid

Answer

Answer: (b) phosphoenol pyruvate
Solution :
The primary carbon dioxide acceptor in C4 pathway is phosphoenol pyruvate.


Question 5.
The law of limiting factor was given by
(a) Calvin
(b) Blackman
(c) Priestley
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Blackman
Solution :
Law of limiting factor was given by Blackman in 1905.
If a chemical process is affected by more than one factor, then its rate will be detrmined by the factor which is nearest to its minimal value.


Question 6.
The metabolic pathway which produces carbohydrate is
(a) Calvin cycle
(b) Glycolysis
(c) Cyclic electron pathway
(d) Krebs cycle

Answer

Answer: (a) Calvin cycle


Question 7.
Manganese is required in
(a) Chlorophyll synthesis
(b) Nucleic acid synthesis
(c) Plant cell wall formation
(d) Photolysis of water during photosynthesis

Answer

Answer: (d) Photolysis of water during photosynthesis


Question 8.
Oxidative phosphorylation refers to
(a) Anaerobic production of ATP
(b) The citric acid cycle production of ATP
(c) Production of ATP by chemiosmosis
(d) Alcoholic fermentation

Answer

Answer: (c) Production of ATP by chemiosmosis


Question 9.
Which of the following is not an accessory pigment?
(a) Carotene
(b) Chlorophyll a
(c) Chlorophyll b
(d) Xanthophyll

Answer

Answer: (b) Chlorophyll a
Solution :
Chlorophyll a is a primary pigment.


Question 10.
In actively gro – wing young plants, the best data for estimating the rate of photosynthesis would be
(a) ratio of oxygen evolved to carbon dioxide absorbed
(b) increase in fresh weight
(c) increase in dry weight
(d) increase in carbohydrate

Answer

Answer: (a) ratio of oxygen evolved to carbon dioxide absorbed


Question 11.
Light reactions of photosynthesis occurs in
(a) stroma
(b) thylakoid
(c) grana
(d) cytoplasm of cell

Answer

Answer: (c) grana
Explanation:
Light reactions of photosynthesis occurs in grana.


Question 12.
Water stress causes
(a) opening of stomata
(b) increase in metabolic rate
(c) wilting of leaves
(d) lesser availability of carbon dioxide

Answer

Answer: (c) wilting of leaves
Explanation:
Water stress causes closure of stomata. Since stomata is closed carbon dioxide available to plants is less.
Metabolic rate decreases which causes wilting of leaves.


Question 13.
Where are thylakoids and grana located?
(a) Lysosomes
(b) Mitochondria
(c) Chloroplasts
(d) Golgi apparatus

Answer

Answer: (c) Chloroplasts


Question 14.
Who enunciated the law of limiting factor for photosynthesis?
(a) Robert Emerson
(b) Ruben
(c) Blackman
(d) Calvin

Answer

Answer: (c) Blackman


Question 15.
Which one of the following statement is true for ATP?
(a) ATP is prosthetic part of an enzyme
(b) ATP is an enzyme
(c) ATP is organic ions of enzyme
(d) ATP is a Co-enzyme

Answer

Answer: (d) ATP is a Co-enzyme


Question 16.
Kranz anatomy is a feature of
(a) C3 plants
(b) CAM plants
(c) C4 plants
(d) All of these

Answer

Answer: (c) C4 plants
Explanation:
Kranz anatomy is a feature of C4 plants. Kranz means wreath.
It tells about the arrangement of cells.


Question 17.
The rate of photosynthesis is controlled by
(a) the rate of light reaction
(b) the rate of dark reaction
(c) the rates of both light and dark reactions
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) the rate of dark reaction


Question 18.
The end product of the Calvin cycle is ______.
(a) RuBP
(b) PGAL
(c) PGA
(d) ADP + NADP

Answer

Answer: (a) RuBP


Question 19.
Which of the following is a 4-carbon compound?
(a) Oxaloacetic acid
(b) Phosphoglyceric acid
(c) Ribulose biphosphate
(d) Phosphoenolpyruvate

Answer

Answer: (a) Oxaloacetic acid


Question 20.
Which of the following process (C4 cycle) occurs in bundle sheath cells?
(a) Regeneration
(b) Fixation
(c) Carboxylation
(d) Decarboxylation

Answer

Answer: (d) Decarboxylation


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support