Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Biology - MCQ and Online Tests - Unit 14 - Respiration in Plants

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 14 – Respiration in Plants

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 14 – Respiration in Plants

Question 1.
The significant morphological feature of passion flower is the presence of
(a) numerous corolla
(b) androphore
(c) gynophore
(d) androgynophore

Answer

Answer: (b) androphore


Question 2.
Complete the reaction. _________ + O2 ? CO2 + _______ + Energy
(a) C6H12O6, 2H2O
(b) C12H22O11, 6H2O
(c) C6H12O6, 6H2O
(d) C12H22O11, 11H2O

Answer

Answer: (c) C6H12O6, 6H2O
Explanation:
C6H12O6 + 6O2 ? 6CO2 + 6H2O + Energy


Question 3.
The final electron acceptor in electron transport chain is
(a) Cytochrome C
(b) FADH
(c) NADH
(d) oxygen

Answer

Answer: (d) oxygen
Explanation:
Oxygen acts as the final electron acceptor in electron transport chain.


Question 4.
The complete oxidation of pyruvate take place in
(a) cell cytoplasm
(b) inner mitochondrial membrane
(c) mitochondrial matrix
(d) nucleus

Answer

Answer: (c) mitochondrial matrix
Explanation:
Pyruvate is transported from cytoplasm into the mitochondria. The complete oxidation of pyruvate takes place in matrix of mitochondria.


Question 5.
Which enzyme catalyses the reaction below? Pyruvic acid ? Carbon dioxide + Ethanol
(a) Pyruvic acid decarboxylase
(b) Alcohol dehydrogenase
(c) None of these
(d) Both of these

Answer

Answer: (d) Both of these
Explanation:
In fermentation, the incomplete oxidation of glucose is achieved under anaerobic conditions by sets of reactions in which pyruvic acid is converted to carbon dioxide and ethanol.
The enzymes involved are pyruvic acid decarboxylase and alcohol dehydrogenase.


Question 6.
TCA cycle was discovered by
(a) Otto Meyerhof
(b) Hans Kreb
(c) Gustav Embden
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Hans Kreb
Explanation:
TCA cycle or tricarboxylic acid cycle was given by Hans Kreb. So it is also called as Kreb cycle.


Question 7.
Malacophily means
(a) pollination by wind
(b) pollination by water
(c) pollination by insects
(d) pollination by snails

Answer

Answer: (d) pollination by snails


Question 8.
Herkogamy is a contrivance for
(a) allogamy
(b) autogamy
(c) chasmogamy
(d) cleistogamy

Answer

Answer: (a) allogamy


Question 9.
Out of 36 ATP molecules produced per glucose molecule during respiration
(a) 2 are produced outside glycolysis and 34 during repiratory chain
(b) 2 are produced outside mitochondria and 34 inside the mitochondria
(c) all the formed inside mitochondria
(d) 2 during glycolysis and 34 during kreds cycle

Answer

Answer: (b) 2 are produced outside mitochondria and 34 inside the mitochondria


Question 10.
R.Q is ratio of
(a) CO2 produced to substarate consumed
(b) CO2 produced to O2 consumed
(c) oxygen consumed to CO2 produced
(d) oxygen consumed to water produced

Answer

Answer: (b) CO2 produced to O2 consumed


Question 11.
Angiosperm pollen is generally released at the
(a) 1 – celled stage
(b) 2 – celled stage
(c) 3 – celled stage
(d) male gamete formation stage

Answer

Answer: (b) 2 – celled stage


Question 12.
Respiratory quotient of carbohydrates is
(a) 0.9
(b) 1.2
(c) 1
(d) 0

Answer

Answer: (c) 1
Explanation:
RQ i.e. respiratory quotient is 1.
RQ = volume of CO2 evolved / volume of O2 consumed


Question 13.
One molecule of glucose yields ___ ATP molecules in aerobic respiration.
(a) 2
(b) 16
(c) 38
(d) 42

Answer

Answer: (c) 38
Explanation:
One molecule of glucose yields 38 molecules of ATP during aerobic respiration.


Question 14.
Which of the following acts as mobile carrier for transfer of electrons between complex III and complex IV?
(a) Cytochrome c
(b) cytochrome a3
(c) cytochrome a
(d) FADH2

Answer

Answer: (a) Cytochrome c
Explanation:
Cytochrome c is a small protein attached to outer surface of the inner membrane and acts as mobile carrier for transfer of electrons between complex III and IV.


Question 15.
Aleurone layer takes part in
(a) protection of delicate embryo
(b) enzyme synthesis
(c) transfer of food to cotyledons
(d) transfer of food from cotyledons to embryo tips

Answer

Answer: (b) enzyme synthesis


Question 16.
A characteristic of drupe is
(a) fleshy seed coat
(b) stony pericarp
(c) stony mesocarp
(d) stony endocarp

Answer

Answer: (d) stony endocarp


Question 17.
Incomplete oxidation of glucose into pyruvic acid with several intermediate steps is know as
(a) TCA pathway
(b) Glycolysis
(c) Hms pathway
(d) Glycolysis

Answer

Answer: (b) Glycolysis


Question 18.
End product of glycolysis is
(a) acetyl Coenzyme A
(b) PEP
(c) pyruvate
(d) OAA

Answer

Answer: (c) pyruvate
Explanation:
The end product of glycolysis is pyruvate.


Question 19.
Respiratory enzymes are located in
(a) mitochondrial matrix
(b) Cristae
(c) perimitochondrial space
(d) outer membrane

Answer

Answer: (b) Cristae


Question 20.
Which one of the following describes the spikelet of a cereal or grass plant
(a) inferior ovary
(b) dehiscent fruit
(c) pair of glumes
(d) fused calyx

Answer

Answer: (c) pair of glumes


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support