Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Biology - MCQ and Online Tests - Unit 15 - Plant Growth and Development

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 15 – Plant Growth and Development

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 15 – Plant Growth and Development

Question 1.
Liver and pancreas arise from
(a) Foregut
(b) Midgut
(c) Hindgut
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Foregut


Question 2.
The stage of rapid cell division just after fertilization is
(a) Organogenesis
(b) Cleavage
(c) Gastrulation
(d) Growth

Answer

Answer: (b) Cleavage


Question 3.
Which one of the followings is a gaseous plant hormone?
(a) Ethylene
(b) Gibberellin
(c) IAA
(d) Abscisic acid

Answer

Answer: (a) Ethylene


Question 4.
Typical plant growth shows _________ curve.
(a) J-shaped
(b) S-shaped
(c) I-shaped
(d) Parabolic

Answer

Answer: (b) S-shaped
Explanation:
Typical plant growth represents sigmoid curve.


Question 5.
Exponential growth of the plants is express as W1 = W0 ert r represents
(a) ability of the plant to produce new cells
(b) efficiency index
(c) relative growth rate
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above
Explanation:
r is the relative growth rate and also measures the ability of the plant to produce new plant material (efficiency index).


Question 6.
Opening of floral buds into flowers, is a type of:
(a) Autonomic movement of variation
(b) Autonomic movement of locomotion
(c) Autonomic movement of growth
(d) Paratonic movement of growth

Answer

Answer: (c) Autonomic movement of growth


Question 7.
Which one is incorrect?
(a) Epiblast is presumptive ectoderm and mesoderm
(b) Hypoblast is presumptive endoderm
(c) Hypoblast is presumptive mesoderm
(d) Upper layer of cells in blastoderm is epiblast

Answer

Answer: (c) Hypoblast is presumptive mesoderm


Question 8.
Mechanism of development was explained by
(a) Hans Dietrisch
(b) Spemann
(c) Both a and b
(d) Haemmerling

Answer

Answer: (c) Both a and b


Question 9.
Intercalary meristems are of
(a) Permanent nature
(b) Temporary nature
(c) Some are permanent some temporary
(d) None of

Answer

Answer: (b) Temporary nature


Question 10.
Plants grow throughout their life due to
(a) presence of meristems
(b) presence of vascular cambium
(c) presence of xylem and phloem
(d) presence of tracheids

Answer

Answer: (a) presence of meristems
Explanation:
Plants growth throughout their life due to the presence of meristems at certain locations in their body.


Question 11.
Mobilisation of stored food in germinating seeds is triggered by
(a) auxins
(b) cytokinins
(c) gibberellins
(d) ethylene

Answer

Answer: (c) gibberellins


Question 12.
Cavity formed between somatic and splanchnic mesoderm is called
(a) Gastrocoele
(b) Blastocoele
(c) Coelom
(d) Neurocoele

Answer

Answer: (c) Coelom


Question 13.
To prevent over – ripening, bananas should be
(a) given a dip in ascorbic acid
(b) maintained at room temperature
(c) refrigerated
(d) stored at the top of refrigerator

Answer

Answer: (c) refrigerated


Question 14.
Growth in dorsiventral leaf is measured in terms of
(a) length of leaf
(b) increase in cell number
(c) surface area increase
(d) none of these

Answer

Answer: (c) surface area increase
Explanation:
Increase in surface area denotes the growth in a dorsiventral leaf.


Question 15.
Mechanism of development was explained by
(a) Hans Dietrisch
(b) Spemann
(c) Both a and b
(d) Haemmerling

Answer

Answer: (c) Both a and b


Question 16.
The ability to regain or recover the lost or injured part of body is
(a) Aging
(b) Regeneration
(c) Abnormal development
(d) Primary inductio

Answer

Answer: (b) Regeneration


Question 17.
Which growth hormone accerlates the malting process in brewing industry?
(a) Auxins
(b) Gibberellins
(c) Ethylene
(d) Cytokinins

Answer

Answer: (b) Gibberellins
Explanation:
Gibberellins especially GA3 is used to speed up the malting process in brewing industry.


Question 18.
Which plant growth regulator is the derivative of carotenoids?
(a) Auxin
(b) Gibberelic acid
(c) Cytokinin
(d) Abscisic acid

Answer

Answer: (d) Abscisic acid
Explanation:
Abscisic acid are the derivatives of carotenoids.


Question 19.
Typical plant growth shows _________ curve.
(a) J-shaped
(b) S-shaped
(c) I-shaped
(d) Parabolic

Answer

Answer: (b) S-shaped
Explanation:
Typical plant growth represents sigmoid curve.


Question 20.
Cells of fibers and tracheids elongate during
(a) Phase of cell division
(b) Phase of cell elongation
(c) Phase of cell maturation
(d) Phase of cell differentiation

Answer

Answer: (a) Phase of cell division


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support