Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Biology - MCQ and Online Tests - Unit 16 - Digestion and Absorption

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 16 – Digestion and Absorption

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 16 – Digestion and Absorption

Question 1.
Which of the following part of human intestine hosts microorganisms?
(a) Colon
(b) Caecum
(c) Anus
(d) Rectum

Answer

Answer: (b) Caecum
Explanation:
Caecum is a small blind sac which hosts some microorganisms.


Question 2.
The glucose is converted into glycogen in liver and stored in
(a) Liver and spleen
(b) Liver and muscle
(c) Liver
(d) Spleen and muscles

Answer

Answer: (c) Liver


Question 3.
Duct leading from parotid gland and opening into vestibule is
(a) Wolffian duct
(b) Stensons duct
(c) Haversian duct
(d) Infra-orbit duct

Answer

Answer: (b) Stensons duct


Question 4.
In glycolysis ultimately
(a) starch is converted into glucose
(b) glucose is converted into fructose
(c) protein is converted into glucose
(d) glucose is converted into pyruric acid

Answer

Answer: (d) glucose is converted into pyruric acid


Question 5.
If for some reason our goblet cells are non-functional this will adversely affect
(a) Smooth movement of food down the intestine
(b) Production of somatostatin
(c) Secretion of sebum from the sebaceous glands
(d) Maturation of sperms

Answer

Answer: (a) Smooth movement of food down the intestine


Question 6.
The HCl in gastric juice converts:
(a) Disaccharide to monosaccharide
(b) Pepsinogen to pepsin
(c) Prorennin to rennin
(d) Polypeptide to peptide

Answer

Answer: (b) Pepsinogen to pepsin


Question 7.
Which enzyme is used in alcoholic fermentation of yeast?
(a) Maltase
(b) Invertase
(c) Sucrase
(d) Zymase

Answer

Answer: (d) Zymase


Question 8.
Assimilation means
(a) utilising the water taken by body
(b) accumulating the food for digestion
(c) utilisation of absorbed substances
(d) collecting wastes left after the absorption of required nutrients

Answer

Answer: (c) utilisation of absorbed substances
Explanation:
The absorbed substances finally reach the tissues which utilise them for their activities. This process is called assimilation.


Question 9.
The pH scale is used to measure
(a) Electric charge on ion
(b) Speed with which ions form
(c) Size of ions
(d) Concentration of hydrogen ions in a solution

Answer

Answer: (d) Concentration of hydrogen ions in a solution


Question 10.
Small projections of upper surface of tongue are called
(a) fimbriae
(b) pilli
(c) papillae
(d) cilia

Answer

Answer: (c) papillae
Explanation:
The upper surface of the tongue has small projections called papillae, some of them bears taste buds.


Question 11.
Sweetest sugar is
(a) Fructose
(b) Sucrose
(c) Glucose
(d) Lactose

Answer

Answer: (a) Fructose


Question 12.
Which organ is most affected by jaundice?
(a) Pancreas
(b) Liver
(c) Stomach
(d) Intestine

Answer

Answer: (b) Liver
Explanation:
Jaundice affects liver. Skin and eyes turn yellow due to the deposition of bile pigments.


Question 13.
Globet cells of intestinal mucosal epithelium secrete
(a) mucus
(b) cholesterol
(c) peptones
(d) bilirubin

Answer

Answer: (a) mucus
Explanation:
Intestinal mucosal epithelium has globet cells which secrete mucus.


Question 14.
Emulsification of fat takes place through
(a) Liver enzymes
(b) Bile pigments
(c) Bile salts
(d) Enzymes of small intestine

Answer

Answer: (c) Bile salts


Question 15.
Epithelial cells of the intestine involved in food absorption have on their surface
(a) phagocytic vesicles
(b) pinocytic vesicles
(c) microvilli
(d) zymogen granules

Answer

Answer: (c) microvilli


Question 16.
Which part of brain causes nausea?
(a) Pons
(b) Hypothalamus
(c) Parietal lobe
(d) Medulla

Answer

Answer: (d) Medulla
Explanation:
Vomiting is the ejection of stomach contents through mouth.
This is the reflex action which is controlled by medulla.
A feeling of nausea preceds vomiting.


Question 17.
Correct enzyme-substrate pair is
(a) Maltose-lactase
(b) Protein-amylase
(c) Carbohydrate-lipase
(d) Casein-

Answer

Answer: (d) Casein-rennin


Question 18.
Carrier ions like Na+ facilitate the absorption of substances like
(a) Fructose and some amino acids
(b) Amino acids and glucose
(c) Glucose and fatty acids
(d) Fatty acids and glycerol

Answer

Answer: (a) Fructose and some amino acids


Question 19.
Peyers patches found in the small intestine are
(a) Epithelial tissue
(b) Glandular tissue
(c) Lymphatic tissue
(d) Haemopoietic tissue

Answer

Answer: (c) Lymphatic tissue


Question 20.
During prolonged fasting, in what sequence are the following organic compounds used up by the body?
(a) First carbohydrates, next proteins and lastly lipids
(b) First carbohydrates, next fats and lastly proteins
(c) First fats, next carbohydrates and lastly proteins
(d) First proteins next lipids and lastly carbohydrates

Answer

Answer: (b) First carbohydrates, next fats and lastly proteins


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support