Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- Geography - Unit 7 - Human Environment: Settlement, Transport and Communication

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Unit 7 – Human Environment: Settlement, Transport and Communication

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Unit 7 – Human Environment: Settlement, Transport and Communication

Question 1.
In which of the following settlements are the people engaged in activities like fishing, agriculture, craftswork etc.?
(a) Rural settlements
(b) Urban settlements
(c) Forestry settlements
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rural settlements


Question 2.
Name the mode of transport used to reach an island.
(a) Train
(b) Ship
(c) Car
(d) Bus

Answer

Answer: (b) Ship


Question 3.
Which type of settlement is occupied for a short time?
(a) Permanent settlements
(b) Temporary settlements
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Temporary settlements


Question 4.
The natural conditions for selection of an ideal site are
(a) favourite climate
(b) availability of water
(c) suitable land
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 5.
In which environment do people build slanting roofs of their houses?
(a) Heavy rainfall
(b) Bright sun light
(c) Heavy cold
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Heavy rainfall


Question 6.
Where did early man live?
(a) On trees and in caves
(b) In kuchcha houses
(c) In pucca houses
(d) In huts

Answer

Answer: (a) On trees and in caves


Question 7.
Which is the best means to transport to reach inaccessible areas?
(a) Airways
(b) Waterways
(c) Railways
(d) Roadways

Answer

Answer: (a) Airways


Question 8.
Roads built underground are called
(a) subways
(b) expressways
(c) airways
(d) flyovers

Answer

Answer: (a) subways


Question 9.
Which country has the largest railway network in Asia?
(a) China
(b) India
(c) Pakistan
(d) Japan

Answer

Answer: (b) India


Question 10.
Why do people move from one place to other?
(a) For jobs
(b) For better education
(c) For medical facilities
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support