Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- Geography - Unit 6 - Natural Vegetation and Wild Life

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Unit 6 – Natural Vegetation and Wild Life

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Unit 6 – Natural Vegetation and Wild Life

 

Question 1.
What does Taiga mean in Russian language?
(a) Tei-rible
(b) Impure
(c) Pure
(d) Hard

Answer

Answer: (c) Pure


Question 2.
Where are Savannah grasslands located?
(a) Africa
(b) America
(c) Amazon
(d) Brazil

Answer

Answer: (a) Africa


Question 3.
Name the animal found in tropical grasslands.
(a) Camel
(b) Monkey
(c) Giraffe
(d) Cow

Answer

Answer: (c) Giraffe


Question 4.
Where are tropical evergreen forests found?
(a) India
(b) Brazil
(c) China
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Brazil


Question 5.
What is the name of the largest snake found in tropical rainforest?
(a) Anaconda
(b) Black cobra
(c) Two mouth snake
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Anaconda


Question 6.
The growth of vegetation depends on
(a) temperature and moisture
(b) only temperature
(c) only moisture

Answer

Answer: (a) temperature and moisture


Question 7.
Which of the following is not found in Tropical Deciduous Forests?
(a) Tiger
(b) Elephant
(c) Silver Fox
(d) Monkeys

Answer

Answer: (c) Silver Fox


Question 8.
Where are temperate evergreen forests found?
(a) South east USA
(b) South China
(c) South east Brazil
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 9.
In which season do plants shed their leaves in temperate deciduous forests?
(a) Dry season
(b) Wet season
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Dry season


Question 10.
What helps reduce transpiration in Mediterranean trees?
(a) Thick Bark
(b) Wax coated leaves
(c) None of these
(d) Both of these

Answer

Answer: (d) Both of these


Question 11.
The temperate grassland of Argentina is called
(a) prairie
(b) veld
(c) steppe
(d) pampas

Answer

Answer: (d) pampas


Question 12.
In which type of climate are thorny bushes mainly found?
(a) Hot and humid tropical climate
(b) Hot and dry desertic climate
(c) Cold Polar climate
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Hot and dry desertic climate


Question 13.
What is the name of the tropical grasslands of Venezuela?
(a) Savanna
(b) Campos
(c) Leanos
(d) Down

Answer

Answer: (c) Leanos


Question 14.
Tropical evergreen forests are also called
(a) tropical rain forests
(b) tropical dry forests
(c) tropical deciduous forests
(d) none of these

Answer

Answer: (a) tropical rain forests


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support