Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- Geography - Unit 8 - Human Environment Interactions: The Tropical and the Subtropical Region

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Unit 8 – Human Environment Interactions: The Tropical and the Subtropical Region

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Unit 8 – Human Environment Interactions: The Tropical and the Subtropical Region

 

Question 1.
Toucans are the type of
(a) animals
(b) crops
(c) birds
(d) reptiles

Answer

Answer: (c) birds


Question 2.
What is the main occupation of the people living in Ganga-Brahmaputra basin?
(a) Fishing
(b) Lumbering
(c) Mining
(d) Agriculture

Answer

Answer: (d) Agriculture


Question 3.
The place where a river flows into another water body is called
(a) river’s mouth
(b) river’s nose
(c) river’s leg
(d) all of these

Answer

Answer: (a) river’s mouth


Question 4.
How is the climate of Amazon basin characterized?
(a) By cold and wet
(b) By hot and wet
(c) By dry or wet
(d) None of these

Answer

Answer: (b) By hot and wet


Question 5.
At night the temperature goes down in the Amazon basin but the humidity
(a) remains same
(b) remains low
(c) remains high
(d) none of these

Answer

Answer: (c) remains high


Question 6.
What are the common needs of all the people?
(a) Food
(b) Toys
(c) Camera
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Food


Question 7.
Where is Bengal Tiger found?
(a) Mountain area
(b) Amazon basin
(c) Sundarbans delta
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Sundarbans delta


Question 8.
Manioc food belongs to the area of
(a) South America
(b) South Africa
(c) Amazon area
(d) Ganga basin

Answer

Answer: (c) Amazon area


Question 9.
Where is one horned rhinoceros found?
(a) Brahmaputra plain
(b) Amazon basin
(c) Ghaghra plain
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Brahmaputra plain


Question 10.
The forests are in fact so thick that the dense ‘roof is created by
(a) cement
(b) concrete
(c) leaves
(d) stones

Answer

Answer: (c) leaves




Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support