Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- Geography - Unit 5 - Water

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Water

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly .


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Water

 

Question 1.
Which day of the year is celebrated as Water Day?
(a) 26 January
(b) 15 January
(c) 15 August
(d) 22 March

Answer

Answer: (d) 22 March


Question 2.
The largest Tsunami wave travels at the speed of
(a) more than 700 km per hour
(b) more than 500 km per hour
(c) more than 250 km per hour
(d) more than 100 km per hour

Answer

Answer: (a) more than 700 km per hour


Question 3.
Which one of the following is an artificial enclosure for keeping small house plants?
(a) Terrarium
(b) Thermosphere
(c) Climate
(d) Evaporation

Answer

Answer: (a) Terrarium


Question 4.
Sea water contains
(a) 97.3% of salt
(b) 2% of salt
(c) 0.68% of salt
(d) 0.973% of salt

Answer

Answer: (a) 97.3% of salt


Question 5.
Which is the process through which water continuously changes its form?
(a) Water cycle
(b) Food cycle
(c) Rain
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Water cycle


Question 6.
The rhythmic rise and fall of ocean water twice in a day is known as
(a) tide
(b) wave
(c) ocean current
(d) none of these

Answer

Answer: (a) tide


Question 7.
The movements that occur in oceans can be broadly called
(a) wave
(b) circulation
(c) water cycle
(d) all of these

Answer

Answer: (b) circulation


Question 8.
Which is the Japanese word which means ‘Harbour Waves’?
(a) Tsunami
(b) Sea wave
(c) Ocean wave
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Tsunami


Question 9.
When did Tsunami strike the Indian ocean?
(a) 26 December, 2004
(6) 26 December, 2005
(c) 26 December, 2006
(d) 26 December, 2007

Answer

Answer: (a) 26 December, 2004


Question 10.
Which water is salty?
(a) River water
(b) Pond water
(c) Rain water
(d) Sea water

Answer

Answer: (d) Sea water


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support