Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- Geography - Unit 4 - Air

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Unit 4 – Air

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Unit 4 – Air

 

Question 1.
Which one of the following gases protects us from harmful sun’s rays?
(a) Ozone
(b) Nitrogen
(c) Carbon dioxide
(d) Oxygen

Answer

Answer: (a) Ozone


Question 2.
The water boils at
(a) 10°C
(b) 50°C
(c) 75°C
(d) 100°C

Answer

Answer: (d) 100°C


Question 3.
Which one of the following gases is present in the atmosphere in the highest amount?
(a) Oxygen
(b) Carbon dioxide
(c) Nitrogen
(d) Lithium

Answer

Answer: (c) Nitrogen


Question 4.
Which gas is used by the green plants to make their food?
(a) Oxygen
(b) Carbon dioxide
(c) Nitrogen
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Carbon dioxide


Question 5.
Which is the important gas used by human beings for breathing?
(a) Nitrogen
(b) Carbon dioxide
(c) Oxygen
(d) Sodium chloride

Answer

Answer: (c) Oxygen


Question 6.
Which gas released in the atmosphere creates a greenhouse effect trapping the heat?
(a) Carbon dioxide
(b) Oxygen
(c) Nitrogen
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Carbon dioxide


Question 7.
Excess amount of CO2 is responsible for
(a) global cooling
(b) global warming
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) global warming


Question 8.
When the air is heated it becomes
(a) Lighter?
(b) Heavier?
(c) Colder?
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Lighter?


Question 9.
What is the average height of the troposphere?
(a) 3 km
(b) 6 km
(c) 9 km
(d) 13 km

Answer

Answer: (d) 13 km


Question 10.
As we go up in troposphere layer of the atmosphere the pressure
(a) increases
(b) decreases
(c) no change
(d) all of these

Answer

Answer: (b) decreases


Question 11.
Where is the air pressure highest?
(a) Moon
(b) Sea Level
(c) Stratosphere
(d) Exosphere

Answer

Answer: (b) Sea Level


Question 12.
What is very hot wind called?
(a) Loo
(b) Cool breeze
(c) Monsoon air
(d) Trade wind

Answer

Answer: (a) Loo


Question 13.
Which of the following are part of weather forecast in the newspapers?
(a) Temperature
(b) Humidity
(c) Time of Sunset
(d) All of These

Answer

Answer: (d) All of These


Question 14.
Which element of weather is measured in degree Celsius?
(a) Temperature
(b) Pressure
(c) Wind
(d) Gravity

Answer

Answer: (a) Temperature


Question 15.
What are the important objects for survival of plants and animals?
(a) Rainfall
(b) Sun light
(c) Oxygen
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these



Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support