Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- Geography - Unit 3 - Our Changing Earth

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Our Changing Earth

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Our Changing Earth

 

Question 1.
On which scale is the earthquake measured?
(a) Plane scale
(b) Richter scale
(c) Compass
(d) Divider

Answer

Answer: (b) Richter scale


Question 2.
The triangular collection of sediments at the mouth of a river forms
(a) beach
(b) delta
(c) arches
(d) glaciers

Answer

Answer: (b) delta


Question 3.
Sudden movements in the earth are called
(a) earthquakes
(b) building mountains
(c) focus
(d) none of these

Answer

Answer: (a) earthquakes


Question 4.
The place on the surface above the focus is known as
(a) epicentre
(b) focus
(c) forces
(d) lithosphere

Answer

Answer: (a) epicentre


Question 5.
The earth’s crust is broken into a number of huge parts. They are called
(a) lithospheric plates
(b) metamorphic plates
(c) sedimentary plates
(d) none of these

Answer

Answer: (a) lithospheric plates


Question 6.
What is the name of the instrument used for measuring earthquake?
(a) Thermometer
(b) Seismograph
(c) Weighing machine
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Seismograph


Question 7.
The steep rocky coast rising almost vertically above the sea water is called
(a) sea cliff
(b) beach
(c) sea cave
(d) erosion

Answer

Answer: (a) sea cliff


Question 8.
In which continent is the highest waterfall ‘Angel Falls of Venezuela’ located?
(a) South America
(b) South Africa
(c) South India
(d) North India

Answer

Answer: (a) South America


Question 9.
Where is ‘Niagara falls’ located?
(?) On the border between Canada and USA
(?) On the border between India and China
(c) On the border between India and Pakistan
(d) On the border between India and Nepal

Answer

Answer: (?) On the border between Canada and USA


Question 10.
Which one of the following forces originates in the interior of the earth?
(a) Exogenic forces
(b) Endogenic forces
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Endogenic forces







Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support