Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- Geography - Unit 2 - Inside our Earth

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Inside our Earth

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Inside our Earth

 

Question 1.
The sediments are transported and deposited by
(a) wind
(b) water
(c) wind and water
(d) none of these

Answer

Answer: (c) wind and water


Question 2.
What is the latin term of Igneous?
(a) Ignis
(b) Sedimentum
(c) Metamorphose
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Ignis


Question 3.
The depth of the deepest mine in South Africa is
(a) one km
(b) two km
(c) three km
(d) four km

Answer

Answer: (d) four km


Question 4.
The upper most layer of the earth’s surface is called
(a) the crust
(b) the brust
(c) the roads
(d) the forest

Answer

Answer: (a) the crust


Question 5.
What is the radius of the earth?
(a) 3671 km
(b) 7163 km
(c) 6371 km
(d) 1736 km

Answer

Answer: (c) 6371 km


Question 6.
Any natural mass of mineral matter that makes up the earth’s crust is called a
(a) rock
(b) road
(c) sediment
(d) none of these

Answer

Answer: (a) rock


Question 7.
Where is the deepest mine in the world located?
(a) South America
(b) South Africa
(c) South India
(d) South Australia

Answer

Answer: (b) South Africa


Question 8.
Rocks which contain fossils are called
(a) metamorphic rocks
(b) igneous rocks
(c) core
(d) sedimentary rocks

Answer

Answer: (d) sedimentary rocks


Question 9.
Which rock is the molten magma made up of?
(a) Igneous
(b) Metamorphic
(c) Sedimentary
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Igneous


Question 10.
The process of transformation of the rock from one form to another is known as
(a) road cycle
(b) food cycle
(c) rock cycle
(d) all of these

Answer

Answer: (c) rock cycle


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support