Thursday, 25 February 2021

CBSE Class 7 Social - MCQ and Online Tests- Geography - Unit 1 - Environment

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Environment

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 7 Social – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Environment

 

Question 1.
Which one of the fallowing animals is called the ship of the desert?
(a) Camel
(b) Goat
(c) Cow
(d) Dogs

Answer

Answer: (a) Camel


Question 2.
Who interact with the environment and modify it according to their needs?
(a) Human beings
(b) Animals
(c) Rivers
(d) Mountains

Answer

Answer: (a) Human beings


Question 3.
Which one of the following is created by nature?
(a) Cars, scooters and buses
(b) Mountains, rivers and trees
(c) Roads, books, pen and copies
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Mountains, rivers and trees


Question 4.
What do plant and animal kingdom make together?
(a) Biosphere
(b) Hydrosphere
(c) Atmosphere
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Biosphere


Question 5.
Which one of the following is a basic life support system?
(a) Music system
(b) Environment
(c) Transportation
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Environment


Question 6.
Which one of the following is not a threat to environment?
(a) Growing population
(b) Growing plants
(c) Growing industries
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Growing plants


Question 7.
When is the World Environment Day celebrated every year?
(a) 25th December
(b) 23rd June
(c) 26th January
(d) 5th June

Answer

Answer: (d) 5th June


Question 8.
The domain of water is referred to
(a) hydrosphere
(b) lithosphere
(c) atmosphere
(d) biosphere

Answer

Answer: (a) hydrosphere


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article