Saturday, 20 February 2021

CBSE Class 9 Social - MCQ and Online Tests- Economics - Unit 4 - Food Security in India

CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Economics – Unit 4 – Food Security in India

Every year CBSE  schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 


CBSE Class 9 Social – MCQ and Online Tests – Economics – Unit 4 – Food Security in India

Question 1.
In which of the following states do we find the largest number of food insecure people?
(a) Bihar, Jharkhand and Orissa
(b) Bihar, Jharkhand and Gujarat
(c) Bihar, Madhya Pradesh and Tamilnadu
(d) Bihar, Chhattisgarh and Karnataka

Answer

Answer: (a) Bihar, Jharkhand and Orissa


Question 2.
Fair price shops sell
(a) sugar
(b) kerosene oil
(c) wheat
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 3.
A large number of food insecure children are under the age of
(a) 10
(b) 8
(c) 5
(d) 4

Answer

Answer: (c) 5


Question 4.
The Minimum Support price in declared by the Government every
(a) year
(b) four years
(c) five years
(d) ten years

Answer

Answer: (a) year


Question 5.
The most affected groups in rural areas facing food insecurity are:
(a) landless people
(b) traditional artisans
(c) beggars
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above


Question 6.
The success of wheat was replicated in
(a) pulses
(b) cotton
(c) rice
(d) bajra

Answer

Answer: (c) rice


Question 7.
Name the cooperative that provides milk and vegetables controlled rate decided by the Government of Delhi:
(a) Amul
(b) Kendriya Bhandar
(c) Mother Dairy
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Mother Dairy


Question 8.
Green Revolution of 1960s was associated with:
(a) use of HYV seeds
(b) tree plantation programme
(c) fisheries development
(d) None of these

Answer

Answer: (a) use of HYV seeds


Question 9.
Revamped Public Distribution System provides benefits to:
(a) cities
(b) remote and backward areas
(c) self-help groups
(d) cooperative societies

Answer

Answer: (b) remote and backward areas


Question 10.
The Mother Dairy is an important cooperative in
(a) Gujarat
(b) Punjab
(c) Haryana
(d) Delhi

Answer

Answer: (d) Delhi


Question 11.
Annapurna Scheme fulfills the food requirements of:
(a) indigent senior citizens
(b) children
(c) pregnant ladies
(d) young persons

Answer

Answer: (a) indigent senior citizens


Question 12.
Antyodaya Anna Yojana and Annapurna Scheme are linked with :
(a) Public distribution system
(b) mid-day meal
(c) special nutrition programme
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) Public distribution system


Question 13.
The most devastating famine occurred in Bengal in
(a) 1938
(b) 1940
(c) 1942
(d) 1943

Answer

Answer: (d) 1943


Question 14.
NREGA provides:
(a) 200-days of assured work
(b) 100-days of assured work
(c) No assured work
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) 100-days of assured work


Question 15.
Seasonal hunger mostly found in:
(a) urban areas
(b) rural areas
(c) metro cities
(d) both (a) and (b)

Answer

Answer: (b) rural areas


Question 16.
Main purpose of buffer stock is :
(a) to save food grains from pest attack
(b) to stop price fluctuations
(c) to meet the crisis of low production
(d) both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) both (b) and (c)


Question 17.
What is Food security means:
(a) availability of food
(b) accessibility of food
(c) affordability of food
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above


Question 18.
Chronic hunger refers to :
(a) low income
(b) inadequate quantity of food
(c) inadequate quality of food
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above


Question 19.
Who released a special stamp entitled ‘Wheat Revolution’ in July 1968?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Indira Gandhi
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Motilal Nehru

Answer

Answer: (b) Indira Gandhi


Question 20.
Which state is associated with AMUL?
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) West Bengal
(d) Kerala

Answer

Answer: (b) Gujarat


Question 21.
To whom the yellow card is issued?
(a) To shop keeper
(b) To land lord’s
(c) To government employee
(d) People below the poverty line

Answer

Answer: (d) People below the poverty line


Question 22.
In which state more than 90% ration shops are run by cooperatives
(a) Andhra Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Orissa
(d) Bihar

Answer

Answer: (b) Tamil Nadu


Question 23.
Food for Work Programme was launched in which of the following years?
(a) 2003
(b) 2001
(c) 2004
(d) 2005

Answer

Answer: (c) 2004


Question 24.
F.C.I. stands for
(a) Foreign Co-operation with India
(b) Food Corporation of India
(c) Fossils Corporation of India
(d) Food Coming to India

Answer

Answer: (b) Food Corporation of India


Question 25.
Buffer stock is the stock of foodgrains procured by the government through
(a) IFCI
(b) FCI
(c) IDBI
(d) FICCI

Answer

Answer: (b) FCI


 

 

 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support