Sunday, 21 February 2021

CBSE Class 11 English - MCQ and Online Tests - Prose - Unit 1 - The Portrait of a Lady

CBSE Class 11 English  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 1 – The Portrait of a Lady

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 English  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 1 – The Portrait of a Lady

Question 1.
How did the grandmother spend her time in the city?
(a) feedings dogs
(b) reading scriptures
(c) spinning the wheel
(d) talking to neighbours

Answer

Answer: (c) spinning the wheel


Question 2.
How did the sparrows express their sorrow at the death of their grandmother?
(a) They didn’t come that day
(b) they came and sat silently in the verandah
(c)They ate the bread crumbs
(d) they chirruped a lot

Answer

Answer: (b) they came and sat silently in the verandah


Question 3.
What was the turning point of the friendship between grandmother and author?
(a) When he became an adult
(b) When his parents called them both to the city
(c) When he left her to live in the city with his parents
(d) When they stopped talking

Answer

Answer: (b) When his parents called them both to the city


Question 4.
What was grandmother’s reaction when the author was going abroad?
(a) Happy
(b) sad
(c) not even sentimental
(d) Sentimental

Answer

Answer: (c) not even sentimental


Question 5.
What happened when the grandmother didn’t pray for the first time?
(a) She fell ill the next day
(b) She made this her routine
(c) She took a break and went to the village
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) She fell ill the next day


Question 6.
Where were the parents of the author?
(a) Abroad
(b) City
(c) Other Village
(d) Other state

Answer

Answer: (b) City


Question 7.
What happened when the author moved abroad to study for five years?
(a) grandmother bid goodbye by silently kissing his forehead
(b) No one came to see him
(c) Grandmother moved back to village
(d) Parents moved with him

Answer

Answer: (a) grandmother bid goodbye by silently kissing his forehead


Question 8.
Where were the parents of the author?
(a) Abroad
(b) City
(c) Other Village
(d) Other state

Answer

Answer: (b) City


Question 9.
How do you feel about the character of the grandmother in the chapter?
(a) Emotional
(b) Strong
(c) Selfless
(d) Loving

Answer

Answer: (b) Strong


Question 10.
What made the grandmother unhappy about the author’s new English School?
(a) the fact that she could no longer help him with the lessons
(b) Because they were in city
(c) Because she didn’t understand English
(d) Because she didn’t understand English and could no longer help him with the lessons

Answer

Answer: (d) Because she didn’t understand English and could no longer help him with the lessons


Question 11.
What did the grandmother do in her final hours?
(a) Talked to everyone in the house
(b) worried about everyone
(c) Silently praying and telling her beads
(d) Went to temple

Answer

Answer: (c) Silently praying and telling her beads


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support