Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Social Science - MCQ and Online Tests - History - Unit 9 - Women, Caste and Reform

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests –  History – Unit 9 – Women, Caste and Reform

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests – History – Unit 9 – Women, Caste and Reform

Choose the correct answer:

Question 1.
E.V. Ramaswamy was known by the name
(a) Phule
(b) Periyar
(c) Vidyasagar
(d) Dayanand Saraswati

Answer

Answer: (b) Periyar


Question 2.
The idea of widow remarriage was advocated by
(a) Dayanand Saraswati
(b) Jyotirao Phule
(c) Periyar
(d) Pandita Ramabai

Answer

Answer: (a) Dayanand Saraswati


Question 3.
The Satyashodhak Samaj association was founded by
(a) Mumtaz Ali
(b) Periyar
(c) Jyotirao Phule
(d) B.R. Ambedkar

Answer

Answer: (c) Jyotirao Phule


Question 4.
Widow Remarriage Act was passed in the year
(a) 1826
(b) 1856
(c) 1876
(d) 1886

Answer

Answer: (b) 1856


Question 5.
Who started schools for Muslim girls in Patna and Calcutta?
(a) Mumtaz Ali
(b) Begum Rokeya Sakhawat Hossain
(c) Sayyid Ahmed Khan
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Begum Rokeya Sakhawat Hossain


Question 6.
Who supported the idea of self-respect movement?
(a) Mumtaz Ali
(b) Rammohun Roy
(c) Periyar
(d) Pandita Ramabai

Answer

Answer: (c) Periyar


Question 7.
During which period did Ambedkar lead three temple entry movement?
(a) Between 1900 to 1927
(b) Between 1927 to 1935
(c) Between 1935 to 1940
(d) Between 1940 to 1945

Answer

Answer: (b) Between 1927 to 1935


Question 8.
Prarathana Samaj was founded by
(a) H.L.V. Derozio
(b) Swami Vivekananda
(c) R.G. Bhandarkar
(d) Raja Rammohun Roy

Answer

Answer: (c) R.G. Bhandarkar


Question 9.
Which of the reforms movement was founded by H.L.V. Derozio?
(a) Young Bengal
(b) Brahmo Samaj
(c) Veda Samaj
(d) Aligarh Movement

Answer

Answer: (a) Young Bengal


Question 10.
What is coolie ship?
(a) Luggage lifter at railway platform
(b) A ship that carried many Indians to Mauritius
(c) Association of Coolies
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) A ship that carried many Indians to Mauritius


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support