Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Science - MCQ and Online Tests - Unit 3 - Synthetic Fibres and Plastics

CBSE Class 8 Science – MCQ and Online Tests –  Unit 3 – Synthetic Fibres and Plastics

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Science – MCQ and Online Tests –  Unit 3 – Synthetic Fibres and Plastics

Choose the correct option in the following questions:

Question 1.
Which of the following cannot be recycled?
(a) Toys
(b) Cooker handles
(c) Carry bags
(d) Plastic chair

Answer

Answer: (b) Cooker handles


Question 2.
Which of the following is natural fibre obtained from plants?
(a) Cotton
(b) Wool
(c) Rayon
(d) Ketone

Answer

Answer: (a) Cotton


Question 3.
The plastic which cannot be recycled is
(a) jute
(b) rayon
(c) petrochemicals
(d) bakelite

Answer

Answer: (d) bakelite


Question 4.
Polymers are made up of small units called
(a) layers
(b) molecules
(c) cells
(d) monomers

Answer

Answer: (d) monomers


Question 5.
The strongest synthetic fibre is
(a) nylon
(b) rayon
(c) polyester
(d) acrylic

Answer

Answer: (a) nylon


Question 6.
Wood pulp is used to make
(a) plastic
(b) wool
(c) jute
(d) rayon

Answer

Answer: (d) rayon


Question 7.
Which of the following is a natural fibre?
(a) Wool
(b) Nylon
(c) PVC
(d) Polythene

Answer

Answer: (a) Wool


Question 8.
Melamine is
(a) thermoplastic polymer
(b) thermosetting polymer
(c) fibre
(d) elastomer

Answer

Answer: (b) thermosetting polymer


Question 9.
Fibre produced in factories is called
(a) man-made fibre
(b) natural fibre
(c) synthetic fibre
(d) both (a) and (c)

Answer

Answer: (d) both (a) and (c)


Question 10.
PET is a
(a) polyester
(b) polyamide
(c) nylon
(d) thermosetting polymer

Answer

Answer: (a) polyester


Question 11.
Which of the following is non-biodegradable?
(a) Paper
(b) Cotton cloth
(c) Wood
(d) Plastic

Answer

Answer: (d) Plastic


Question 12.
What is the other name for artificial silk?
(a) Nylon
(b) Rayon
(c) Acrylic
(d) Polyester

Answer

Answer: (b) Rayon


Question 13.
Which fibre is used as artificial wool?
(a) Acrylic
(b) Rayon
(c) Nylon
(d) Cotton

Answer

Answer: (a) Acrylic


Question 14.
Bakelite is an example of
(a) fibre
(b) elastomer
(c) nylon
(d) thermosetting polymer

Answer

Answer: (d) thermosetting polymer


Question 15.
Which term is used for polymers made up of a large number of glucose units?
(a) Protein
(b) Fructose
(c) Cellulose
(d) Polyester

Answer

Answer: (c) Cellulose


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support