Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Science - MCQ and Online Tests - Unit 5 - Coal and Petroleum

CBSE Class 8 Science – MCQ and Online Tests –  Unit 5 – Coal and Petroleum

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Science – MCQ and Online Tests –  Unit 5 – Coal and Petroleum

Choose the correct option in the following questions:

Question 1.
Products obtained by the process of destructive distillation are
(a) coke, coal-tar, coal gas
(b) petrol, diesel, kerosene
(c) paraffin wax, bitumen
(d) compressed natural gas

Answer

Answer: (a) coke, coal-tar, coal gas


Question 2.
Name the petroleum product used for surfacing of roads.
(a) Butane
(b) Anthracite
(c) Bitumen
(d) Hydrocarbon

Answer

Answer: (c) Bitumen


Question 3.
The mining of oil under sea is termed as
(a) distillation
(b) carbonisation
(c) shore mining
(d) destructive distillation

Answer

Answer: (c) shore mining


Question 4.
Which one is not a coal product?
(a) Coal tar
(b) Coal gas
(c) Lime

Answer

Answer: (c) Lime


Question 5.
Which one of the following is a petrochemical?
(a) Ammonia
(b) Coke
(c) Acetone
(d) Paraffin wax

Answer

Answer: (d) Paraffin wax


Question 6.
Conversion of dead vegetation into coal is called
(a) carbonisation
(b) distillation
(c) coal gas
(d) natural gas

Answer

Answer: (a) carbonisation


Question 7.
Full form of LPG
(a) Light Petroleum Gas
(b) Liquefied Petroleum Gas
(c) Long Pipe of Gas
(d) Long Petroleum Gas

Answer

Answer: (b) Liquefied Petroleum Gas


Question 8.
A natural gas stored under high pressure is called
(a) CNG
(b) LPG
(c) KLG
(d) PNP

Answer

Answer: (a) CNG


Question 9.
Name the petroleum product used for surfacing of road
(a) Peat
(b) Lignite
(c) Anthracite
(d) Bituminous

Answer

Answer: (d) Bituminous


Question 10.
Petroleum is found under the
(a) sedimentary rocks
(b) water
(c) sand
(d) coke

Answer

Answer: (a) sedimentary rocks


Question 11.
In which of the following places natural gas has not been formed in India?
(a) Tripura
(b) Jaiselmer
(c) Mumbai
(d) Delhi

Answer

Answer: (d) Delhi


Question 12.
Minerals are
(a) natural resources.
(b) inexhaustible natural resources
(c) exhaustible natural resources
(d) all of these

Answer

Answer: (c) exhaustible natural resources


Question 13.
Petroleum is mainly a mixture of which one of the following class?
(a) Carbohydrates
(b) Carbogens
(c) Hydrocarbons
(d) Alcohols

Answer

Answer: (c) Hydrocarbons


Question 14.
Main constituent of LPG is
(a) methane
(b) butane
(c) ethane
(d) propane

Answer

Answer: (b) butane


Question 15.
Least polluting fuel for vehicles is
(a) coke
(b) kerosene
(c) diesel
(d) CNG

Answer

Answer: (d) CNG


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support