Wednesday, 3 February 2021

CBSE Class 12 Business Studies - MCQ and Online Tests - Unit 4 - Planning

CBSE Class 12 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 4 – Planning

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 4 – Planning

Question 1.
Pervasiveness of planning indicates that planning
(a) is a top management function.
(b) extends throughout the organisation.
(c) is a future-oriented activity.
(d) is the first element of management process.

Answer

Answer: (b) extends throughout the organisation.


Question 2.
Which one of the following is an importance of planning?
(a) Reducing uncertainty
(b) Identifying alternatives critically
(c) Developing leadership
(d) Selecting the most appropriate plan

Answer

Answer: (a) Reducing uncertainty


Question 3.
Which one of the following is not a limitation of planning?
(a) Dynamic environment
(b) Costly process
(c) Rigidity
(d) Top management approach

Answer

Answer: (d) Top management approach


Question 4.
Which one of the following is a step of planning?
(a) Analysis of organisation structure
(b) Analysis of environment
(c) Analysis of employee behaviour
(d) Analysis of employee morale

Answer

Answer: (b) Analysis of environment


Question 5.
The basic role of strategy is to provide
(a) setting procedures.
(b) direction for action
(c) direction for motivation.
(d) direction for control

Answer

Answer: (b) direction for action


Question 6.
Which one of the following plans prescribes chronological steps for performing activities?
(a) Procedure
(b) Rule
(c) Policy
(d) Method

Answer

Answer: (a) Procedure


Question 7.
Which one of the following is a single-use plan?
(a) Strategy
(b) Rule
(c) Budget
(d) Method

Answer

Answer: (c) Budget


Question 8.
Decision-making is the case of __
(a) Planning
(b) Organising
(c) Staffing
(d) Directing

Answer

Answer: (a) Planning


Question 9.
__ is a statement of expected results in numerical terms.
(a) Forecast
(b) Budget
(c) Plan
(d) Estimate

Answer

Answer: (b) Budget


Question 10.
___ is a feature of planning also referred to as primacy of planning.
(a) Pervasive
(b) Primary function of management
(c) Continuous
(d) Integrating

Answer

Answer: (b) Primary function of management


Question 11.
___ is a comprehensive plan for achieving its objectives.
(a) Strategy
(b) Method
(c) Rule
(d) Policy

Answer

Answer: (a) Strategy


Question 12.
___ is the type of plan which is time-bound and linked with measurable outcome.
(a) Strategy
(b) Policy
(c) Rule
(d) Budget

Answer

Answer: (d) Budget


Question 13.
___ is a standardised way or manner of performing a routine activity considering its objectives.
(a) Procedure
(b) Method
(c) Rule
(d) Programme

Answer

Answer: (b) Method


Question 14.
___ specifies the end to be achieved.
(a) Objective
(b) Strategy
(c) Policy
(d) Method

Answer

Answer: (a) Objective


Question 15.
___ are relevant to recurring activities.
(a) Single-use plans
(b) Standing plans
(c) Objectives
(d) Programmes

Answer

Answer: (b) Standing plans


Question 16.
In 2019 alone, Swiggy has launched operations in 300 towns and cities. Swiggy follows a two-step sequence while expanding to a small town. First, it provides more laborious training to restaurants and delivery partners compared to their counterparts in the city. Second, it focuses on building scale in operations and increase the restaurant’s reach to a larger base of consumers, including optimizing kitchens, resource planning among others. Identify the type of plan being described in the above lines.
(a) Method
(b) Strategy
(c) Programme
(d) Procedure

Answer

Answer: (b) Strategy


Question 17.
Deepak is striving to earn a profit of 30% in the current financial year. Identify the type of plan being described in the above lines.
(a) Method
(b) Objective
(c) Strategy
(d) Programme

Answer

Answer: (b) Objective


Question 18.
Ketan Enterprises adopts different ways to provide training to employees, like Job . Rotation, Coaching, Vestibule Training, Conference, Lecture Method and Role Playing. Identify the type of plan being described in the above lines.
(a) Method
(b) Strategy
(c) Programme
(d) Procedure

Answer

Answer: (a) Method


Question 19.
The government has been doubling down on its efforts to switch to 100% electric vehicles by 2030. Many companies such as Tata Motors, Kinetic Motors, Maruti Suzuki and Hyundai Motors are all readying their EV models for a 2020 launch in order to support the plan. Identify the type of plan being described in the above lines.
(a) Method
(b) Strategy
(c) Programme
(d) Objective

Answer

Answer: (b) Strategy


Question 20.
Based on National Common Mobility Card standards, India’s first indigenously developed inter-operable transport card was launched in March 2019 to make travel across various modes convenient. Identify the type of plan being described in the above lines.
(a) Strategy
(b) Programme
(c) Method
(d) Rule

Answer

Answer: (a) Strategy


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support