Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Geography - MCQ and Online Tests - Unit 7 - Landforms and their Evolution

CBSE Class 11 Geography – MCQ and Online Tests – Unit 7 – Landforms and their Evolution

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Geography – MCQ and Online Tests – Unit 7 – Landforms and their Evolution

Question 1.
In the mature stage, what are the loop-like channel patterns that develop in rivers?
(a) Meanders
(b) Canyon
(c) Delta
(d) Cirque

Answer

Answer:(a) Meanders


Question 2.
In the middle stages, erosion of valley sides is
(a) vertical
(b) lateral
(c) gradual
(d) negligible

Answer

Answer:(b) lateral


Question 3.
What is a deep, long, and wide trough or basin with very steep concave high walls at its head as well as insides is known as?
(a) Cirque
(b) Glacial valley
(c) Lateral Moraine
(d) Esker

Answer

Answer:(a) Cirque


Question 4.
Natural levees and point bars are a depositional landform of
(a) glaciers
(b) waves
(c) winds
(d) rivers

Answer

Answer:(d) rivers


Question 5.
Which of the following is a type of channel pattern?
(a) Floodplains
(b) Deltas
(c) Meander
(d) Alluvial Fans

Answer

Answer:(c) Meander


Question 6.
In which one of the following regions the chemical weathering process is more dominant than the mechanical process?
(a) Humid region
(b) Limestone region
(c) Arid region
(d) Glacier region

Answer

Answer:(b) Limestone region


Question 7.
The erosional landform consists of
(a) valleys
(b) floodplains
(c) deltas
(d) alluvial fans

Answer

Answer:(a) valleys


Question 8.
A deep valley characterized by steep step-like side slopes is known as?
(a) U-shaped valley
(b) Gorge
(c) Blind valley
(d) Canyon

Answer

Answer:(d) Canyon


Question 9.
The depositional landform consists of
(a) levees
(b) gorge
(c) river terraces
(d) valley

Answer

Answer:(a) levees


Question 10.
Which of the following is created by soil erosion by the rivers?
(a) V-shaped valley
(b) Waterfall
(c) Delta
(d) Sand dunes

Answer

Answer:(a) V-shaped valley


Question 11.
Erosion causes
(a) Changes
(b) No change
(c) Upliftment
(d) Construction of land

Answer

Answer:(a) Changes


Question 12.
Deflation and abrasion activities are associated with
(a) waves
(b) rivers
(c) winds
(d) glaciers

Answer

Answer:(c) winds


Question 13.
What are the most important landforms in desert areas?
(a) Chardong
(b) Interbedded rocks
(c) Sand dunes
(d) Valleys

Answer

Answer:(c) Sand dunes


Question 14.
In which of the following regions the chemical weathering process is more dominant than the mechanical process?
(a) desert region
(b) arid region
(c) limestone region
(d) glacier region

Answer

Answer:(c) limestone region


Question 15.
Erosional landforms are the
(a) levees
(b) deltas
(c) braided channels
(d) river terraces

Answer

Answer:(d) river terraces


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support