Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Business Studies - MCQ and Online Tests - Unit 2 - Forms of Business Organisation

CBSE Class 11 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Forms of Business Organisation

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly. 


 

CBSE Class 11 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Forms of Business Organisation

Question 1.
A ___________ is a business with two or more owners:
(a) corporation.
(b) conglomerate.
(c) partnership.
(d) public corporation.

Answer

Answer: (c) partnership.


Question 2.
Which of the following is an advantage of a sole proprietorship?
(a) ease of starting a business.
(b) being your own boss.
(c) pride of ownership.
(d) all of the above.

Answer

Answer: (d) all of the above.


Question 3.
The life of sole proprietorship business is ___________
(a) Unstable
(b) Stable
(c) Very short life
(d) Long life

Answer

Answer: (a) Unstable


Question 4.
Provision of residential accommodation to the members at reasonable rates is the objective of
(a) Consumers cooperative
(b) Credit cooperative
(c) Housing cooperative
(d) Producers cooperative

Answer

Answer: (c) Housing cooperative


Question 5.
The capital of a company is divided into number of parts each one of which are called
(a) Share
(b) Dividend
(c) Profit
(d) Interest

Answer

Answer: (a) Share


Question 6.
The maximum number of partners allowed in the banking business are
(a) Two
(b) Twenty
(c) No limit
(d) Ten

Answer

Answer: (d) Ten


Question 7.
Which of the following is an example of a public corporation?
(a) Imperial Oil.
(b) Hospital for Sick Children.
(c) Mouvement Caisse Desjardin.
(d) YMCA.

Answer

Answer: (a) Imperial Oil.


Question 8.
A partner who is not actually involved in the partnership but lends his name for public relations purposes is a:
(a) silent partner.
(b) general partner.
(c) nominal partner.
(d) dominant partner.

Answer

Answer: (c) nominal partner.


Question 9.
In a cooperative society the principle followed is
(a) One share one vote
(b) One man one vote
(c) No vote
(d) Multiple votes

Answer

Answer: (a) One man one vote


Question 10.
The structure in which there is separation of ownership and management as per law is called
(a) Company
(b) All business organisations
(c) Partnership
(d) Sole proprietorship

Answer

Answer: (a) Company


Question 11.
Co-operatives play an important role in:
(a) aerospace.
(b) agriculture.
(c) manufacturing.
(d) all of the above.

Answer

Answer: (b) agriculture.


Question 12.
Which of the following is a characteristic of a co-operative?
(a) profits are not subject to income tax.
(b) one vote per share.
(c) dividends are paid on a per share basis.
(d) all of the above.

Answer

Answer: (a) profits are not subject to income tax.


Question 13.
A__________ provides for the greatest degree of continuity:
(a)general partnership.
(b) joint venture.
(c) corporation.
(d) sole proprietorship.

Answer

Answer: (c) corporation.


Question 14.
Which of the following is probably the most important reason for incorporating?
(a)limited liability of shareholders.
(b) more money for investment.
(c) increased flexibility.
(d)shared management.

Answer

Answer: (a) limited liability of shareholders.


Question 15.
A_____________partner is an owner who has unlimited liability and is active in managing the firm:
(a) senior partner.
(b) general partner.
(c) silent partner.
(d) limited partner.

Answer

Answer: (b) general partner.


Question 16.
The main disadvantage of a general partnership is:
(a) the unlimited liability of the partners.
(b) disagreement amongst partners.
(c) shared management.
(d) difficulty of termination.

Answer

Answer: (a) the unlimited liability of the partners.


Question 17.
The simplest form of business ownership is a:
(a) proprietorship.
(b) partnership.
(c) corporation.
(d) cooperative.

Answer

Answer: (a) proprietorship.


Question 18.
At least 10 adults, no maximum limit in case of ________
(a) Cooperative Society
(b) Joint Hindu Family
(c) Partnership
(d) Company

Answer

Answer: (a) Cooperative Society


Question 19.
What is the limit of members in case of a Private Company?
(a) 2
(b) 7
(c) 10
(d) 50

Answer

Answer: (d) 50


Question 20.
In case of ___________ Registration is compulsory
(a) Sole Proprietorship
(b) Partnership
(c) None of these
(d) Company

Answer

Answer: (d) Company


Question 21.
Hindu Succession Act was passed in _____________
(a) 1952
(b) 1960
(c) 1932
(d) 1956

Answer

Answer: (d) 1956


Question 22.
A partner whose association with the firm is unknown to the general public is called
(a) Active partner
(b) Sleeping partner
(c) Nominal partner
(d) Secret partner

Answer

Answer: (d) Secret partner


Question 23.
The Head of the joint Hindu family business is called
(a) Manager
(b) Proprietor
(c) Karta
(d) Director

Answer

Answer: (c) Karta


Question 24.
Profits do not have to be shared. This statement refers to
(a) Company
(b) Sole proprietorship
(c) Joint Hindu family business
(d) Partnership

Answer

Answer: (b) Sole proprietorship


Question 25.
The board of directors of a joint stock company is elected by
(a) General public
(b) Government bodies
(c) Shareholders
(d) Employees

Answer

Answer: (c) Shareholders


Question 26.
The karta in Joint Hindu family business has
(a) No liability for debts
(b) Unlimited liability
(c) Joint liability
(d) Limited liability

Answer

Answer: (b) Unlimited liability


Question 27.
The most effective form of business organization for raising capital is the:
(a) joint venture.
(b) partnership.
(c) corporation.
(d) proprietorship.

Answer

Answer: (c) corporation.


Question 28.
The major advantage of a franchise is:
(a) training and management assistance.
(b) personal ownership.
(c) nationally recognized name.
(d) all of the above.

Answer

Answer: (d) all of the above.


Question 29.
Which of the following is an example of a non profit organization?
(a) Royal Bank.
(b) YMCA.
(c) BCE.
(d) Air Canada.

Answer

Answer: (b) YMCA.


Question 30.
The form of business organization that has the largest sales volume is the:
(a) partnership.
(b) corporation.
(c) cooperative.
(d) multinational.

Answer

Answer: (b) corporation.


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support