Tuesday, 23 February 2021

CBSE Class 11 Business Studies - MCQ and Online Tests - Unit 9 - Small Business

CBSE Class 11 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Small Business

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Small Business

Question 1.
________ are also known as Rural industries or Traditional industries
(a) Food industry
(b) Cottage Industries
(c) None of these
(d) Agricultural industry

Answer

Answer: (b) Cottage Industries


Question 2.
Micro enterprises are those whose investment in plant and machinery does not exceed rupees___
(a) 5 Lakh
(b) 3 Lakh
(c) 1 Lakh
(d) 2 Lakh

Answer

Answer: (c) 1 Lakh


Question 3.
Any industry located in a rural area which produces any goods, renders any service with or without the use of power is known as ________
(a) City Industry
(b) Town Industry
(c) Village Industry
(d) District Industry

Answer

Answer: (c) Village Industry


Question 4.
A small scale serivce and business enterprise is one whose investment in fixed assets of plant and machinery excluding land and building does not exceed ______
(a) Rs.25 Lakhs
(b) Rs.30 Lakhs
(c) Rs.10 Lakhs
(d) Rs.15 Lakhs

Answer

Answer: (c) Rs.10 Lakhs


Question 5.
The small scale industry can enjoy the status of _______ unit if it exports more than 50% of its production.
(a) Domestic unit
(b) Export Oriented units
(c) Small scale unit
(d) Import oriented units

Answer

Answer: (b) Export Oriented units


Question 6.
_____ is defined as one in which the investment in fixed assets of plant and machinery does not exceed rupees one crore.
(a) Limited Companies
(b) None of these
(c) Small Scale Industry
(d) Large Scale industry

Answer

Answer: (c) Small Scale Industry


Question 7.
Which of the following comes under the Modern Small Industries?
(a) Coir
(b) Handicrafts
(c) Khadi
(d) Powerlooms

Answer

Answer: (d) Powerlooms


Question 8.
A tiny unit is defined as an industrial or business enterprise whose investment in plant and machinery is not more than ___________
(a) Rs. 25 Lakhs
(b) Rs.30 Lakhs
(c) Rs.35 Lakhs
(d) Rs.50 Lakhs

Answer

Answer: (a) Rs. 25 Lakhs


Question 9.
Which of the following is part of ?Village and Small Industries Sector??
(a) Handicrafts
(b) Sericulture
(c) Handlooms
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 10.
In India, the ?Village and Small Industries? Sector consists of both traditional and modern small industries. This sector has ___________subgroups.
(a) Eleven
(b) Five
(c) Ten
(d) Eight

Answer

Answer: (d) Eight


Question 11.
Expand EOUs
(a) Essential Operating units
(b) Export Order Units
(c) Export Oriented units
(d) Essential order units

Answer

Answer: (c) Export Oriented units


Question 12.
Which of the following is organised by individuals?
(a) Cottage Industries
(b) Railway industry
(c) None of these
(d) Chemical industry

Answer

Answer: (a) Cottage Industries


Question 13.
Limit of investment in small scale industry is _________
(a) one crore
(b) two crore
(c) five crore
(d) Ten crore

Answer

Answer: (a) one crore


Question 14.
The small scale industry can enjoy the status of ________ if it supplies not less than 50% of its production to another industry, referred to as the parent unit.
(a) Village industries
(b) Micro Business industry
(c) Export oriented unit
(d) Ancillary small industry

Answer

Answer: (d) Ancillary small industry


Question 15.
Small scale industries owned and managed by women entrepreneurs have share capital of not less than __________
(a) 25 percent
(b) 50 percent
(c) 51 percent
(d) 20 percent

Answer

Answer: (c) 51 percent


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support