Tuesday, 23 February 2021

CBSE Class 11 Business Studies - MCQ and Online Tests - Unit 11 - International Business 1

CBSE Class 11 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 11 – International Business 1

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 11 – International Business 1

Question 1.
The Theory of Relative Factor Endowments is given by
(a) David Ricardo
(b) Adam Smith
(c) F W Taussig
(d) Ohlin and Hecksher

Answer

Answer: (d) Ohlin and Hecksher


Question 2.
According to this theory, the holdings of a countryís treasure primarily in the form of gold constituted its wealth.
(a) Gold Theory
(b) Ricardo Theory
(c) Mercantilism
(d) Hecksher Theory

Answer

Answer: (c) Mercantilism


Question 3.
Which one of the following modes of entry permits greatest degree of control over overseas operations?
(a) Licensing/franchising
(b) Wholly owned subsidiary
(c) Contract manufacturing
(d) Joint venture

Answer

Answer: (b) Wholly owned subsidiary


Question 4.
Which of the following is not an advantage of exporting?
(a) Easier way to enter into international markets
(b) Comparatively lower risks
(c) Limited presence in foreign markets
(d) Less investment requirements

Answer

Answer: (c) Limited presence in foreign markets


Question 5.
Outsourcing a part of or entire production and concentrating on marketing operations in international business is known as
(a) Licensing
(b) Franchising
(c) Contract manufacturing
(d) Joint venture

Answer

Answer: (c) Contract manufacturing


Question 6.
The OECD stands for:
(a) Organization for Economic Co-operation and Development
(b) Organization for Economic Coordination and Development
(c) Organization for Environmental Cooperation and Development.
(d) Organization for Environmental Control and Development

Answer

Answer: (a) Organization for Economic Co-operation and Development


Question 7.
_______ is the first step in the internationalization process.
(a) License
(b) Foreign Investment
(c) Sales
(d) Export

Answer

Answer: (a) License


Question 8.
The main promoter of trade liberalization was
(a) GATT
(b) NAFTA
(c) CEPTA
(d) CISA

Answer

Answer: (a) GATT


Question 9.
NAFTA stands for
(a) North African trade association
(b) North American free trade agreement
(c) Northern Atlantic trade agreement
(d) Northern association for trade

Answer

Answer: (b) North American free trade agreement


Question 10.
The WTO was established to implement the final act of Uruguay Round agreement of ÖÖ
(a) MFA
(b) GATT
(c) TRIPís
(d) UNO

Answer

Answer: (b) GATT


Question 11.
Which one of the following is not amongst Indiaís major trading partners?
(a) USA
(b) UK
(c) Germany
(d) New Zealand

Answer

Answer: (d) New Zealand


Question 12.
Which one of the following is not amongst Indiaís major export items?
(a) Textiles and garments
(b) Gems and jewellery
(c) Oil and petroleum products
(d) Basmati rice

Answer

Answer: (c) Oil and petroleum products


Question 13.
ÖÖ.is the payment method most often used in International Trade which offers the exporter best assurance of being paid for the products sold internationally.
(a) Bill of Lading
(b) Letter of Credit
(c) Open Account
(d) Drafts

Answer

Answer: (b) Letter of Credit


Question 14.
Which of the following is not a force in the Porter Five Forces model?
(a) Buyers
(b) Suppliers
(c) Complementary products
(d) Industry rivalry

Answer

Answer: (c) Complementary products


Question 15.
Which is not an Indian Multinational Company?
(a) Unilever
(b) Asian Paints
(c) Piramal
(d) Wipro

Answer

Answer: (a) Unilever


Question 16.
ÖÖÖÖÖis the application of knowledge which redefines the boundaries of global business
(a) Cultural Values
(b) Society
(c) Technology
(d) Economy

Answer

Answer: (c) Technology


Question 17.
When two or more firms come together to create a new business entity that is legally separate and distinct from its parents it is known as
(a) Contract manufacturing
(b) Franchising
(c) Joint ventures
(d) Licensing

Answer

Answer: (c) Joint ventures


Question 18.
In which of the following modes of entry, does the domestic manufacturer give the right to use intellectual property such as patent and trademark to a manufacturer in a foreign country for a fee
(a) Licensing
(b) Contract manufacturing
(c) Joint venture
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Licensing


Question 19.
Which is the right sequence of stages of Internationalization
(a) Domestic, Transnational, Global, International, Multinational
(b) Domestic, International, Multinational, Global, Transnational
(c) Domestic, Multinational, International, Transnational, Global
(d) Domestic, International, Transnational, Multinational, Global

Answer

Answer: (b) Domestic, International, Multinational, Global, Transnational


Question 20.
IBRD (International Bank for Reconstruction and Development) also known as
(a) Exim Bank
(b) World Bank
(c) International Monetary fund
(d) International Bank

Answer

Answer: (b) World Bank


Question 21.
Which one of the following is not amongst Indiaís major import items?
(a) Ayurvedic medicines
(b) Oil and petroleum products
(c) Pearls and precious stones
(d) Machinery

Answer

Answer: (b) Oil and petroleum products


Question 22.
Which one of the following modes of entry brings the firm closer to international markets?
(a) Licensing
(b) Franchising
(c) Contract manufacturing
(d) Joint venture

Answer

Answer: (d) Joint venture


Question 23.
Which one of the following modes of entry requires higher level of risks?
(a) Licensing
(b) Franchising
(c) Contract manufacturing
(d) Joint venture

Answer

Answer: (d) Joint venture


Question 24.
The óóóóó- company produces, markets, invests and operates across the world
(a) Global
(b) International
(c) Transnational
(d) Multinational

Answer

Answer: (c) Transnational


Question 25.
Select example of Indian Multinational Company
(a) Hindusthan Unilever
(b) Videocon
(c) Cargill
(d) Tesco

Answer

Answer: (b) Videocon


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support