Tuesday, 23 February 2021

CBSE Class 11 Business Studies - MCQ and Online Tests - Unit 12 - International Business 2

CBSE Class 11 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 12 – International Business 2

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 12 – International Business 2

Question 1.
Ultimately ………………was replaced by the …………….on 1st Jan 1995
(a) GATS, WTO
(b) WTO, GATT
(c) GATT, WTO
(d) IMF, GATT

Answer

Answer: (c) GATT, WTO


Question 2.
The first phase of globalization started around 1870 and ended with …..
(a) World War I
(b) World War II
(c) The Establishment of GATT
(d) In 1913 when GDP was High

Answer

Answer: (a) World War I


Question 3.
A receipt issued by the commanding officer of the ship when the cargo is loaded on the ship is known as
(a) Shipping receipt
(b) Mate receipt
(c) Cargo receipt
(d) Charter receipt

Answer

Answer: (b) Mate receipt


Question 4.
Which one of the following is not a document related to fulfill the customs formalities
(a) Shipping bill
(b) Export license
(c) Letter of insurance
(d) Proforma invoice

Answer

Answer: (d) Proforma invoice


Question 5.
Which of the following documents is not required in connection with an import transaction?
(a) Bill of lading
(b) Shipping bill
(c) Certificate of origin
(d) Shipment advice

Answer

Answer: (c) Certificate of origin


Question 6.
SMEs stands for:
(a) Small and Medium Entrepreneurs
(b) Small Management of Enterprises
(c) Small and Medium-sized Enterprises.
(d) Societies for Managing Exports

Answer

Answer: (c) Small and Medium-sized Enterprises.


Question 7.
MNC Stands for
(a) Multi-National Cooperation
(b) Multi-National Corporation
(c) Multi-National Company
(d) Multi-National Collaboration

Answer

Answer: (b) Multi-National Corporation


Question 8.
IPR stands for
(a) Intellectual property rights
(b) International property rights
(c) Internal promotion rights
(d) Interior promotional rights

Answer

Answer: (a) Intellectual property rights


Question 9.
WTO stands for
(a) World technology association
(b) World time organization
(c) World trade organization
(d) World tourism organization

Answer

Answer: (c) World trade organization


Question 10.
…..is only a legal agreement and it is not an institution, but ….. is a permanent institution.
(a) GATT, WTO
(b) WTO, GATT
(c)WTO, IMF
(d) IMF, GATT

Answer

Answer: (a) GATT, WTO


Question 11.
…………………corporation produces in the home country or in a single country and focuses on marketing these products globally or vice a versa.
(a) Global
(b) International
(c) Transnational
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Global


Question 12.
Key controllable factors in global marketing are:
(a) Government policy and legislation
(b) social and technical changes
(c) marketing activities and plans
(d) all of the above.

Answer

Answer: (c) marketing activities and plans


Question 13.
Comparative Cost Trade Theory is given by
(a) Adam Smith
(b) David Ricardo
(c) Gottfried Haberler
(d) Heckscher Ohlin

Answer

Answer: (b) David Ricardo


Question 14.
Globalization refers to:
(a) Lower incomes worldwide
(b) Less foreign trade and investment
(c) Global warming and their effects
(d) A more integrated and interdependent world

Answer

Answer: (d) A more integrated and interdependent world


Question 15.
Capitalistic, communistic and Mixed are the types of
(a) Economic System
(b) Social System
(c) Cultural Attitudes
(d) Political System

Answer

Answer: (a) Economic System


Question 16.
The Theory of Absolute Cost Advantage is given by
(a) David Ricardo
(b) Adam Smith
(c) F W Taylor
(d) Ohlin and Heckscher

Answer

Answer: (b) Adam Smith


Question 17.
Subsidiaries consider the regional environment for policy / Strategy formulation is known as
(a) Polycentric Approach
(b) Regiocentric Approach
(c) Ethnocentric Approach
(d) Geocentric Approach

Answer

Answer: (b) Regiocentric Approach


Question 18.
Which of the following do not form part of duty drawback scheme?
(a) Refund of excise duties
(b) Refund of customs duties
(c) Refund of export duties
(d) Refund of income dock charges at the port of shipment

Answer

Answer: (d) Refund of income dock charges at the port of shipment


Question 19.
Which of the following documents are not required for obtaining an export license?
(a) IEC number
(b) Letter of credit
(c) Registration cum membership certificate
(d) Bank account number

Answer

Answer: (b) Letter of credit


Question 20.
Which of the following does not belong to the World Bank group?
(a) IBRD
(b) IDA
(c) MIGA
(d) IMF

Answer

Answer: (d) IMF


Question 21.
Which of the following document is prepared by the exporter and includes details of the cargo in terms of the shipper’s name, the number of packages, the shipping bill, port of destination, name of the vehicle carrying the cargo?
(a) Shipping bill
(b) Packaging list
(c) Mate’s receipt
(d) Bill of exchange

Answer

Answer: (d) Bill of exchange


Question 22.
Which one of the following is not a part of export documents?
(a) Commercial invoice
(b) Certificate of origin
(c) Bill of entry
(d) Mate’s receipt

Answer

Answer: (c) Bill of entry


Question 23.
TRIP is one of the WTO agreements that deal with
(a) Trade in agriculture
(b) Trade in services
(c) Trade related investment measures
(d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these


Question 24.
The document containing the guarantee of a bank to honour drafts drawn on it by an exporter is
(a) Letter of hypothetication
(b) Letter of credit
(c) Bill of lading
(d) Bill of exchange

Answer

Answer: (b) Letter of credit


Question 25.
The theory of comparative cost advantage is given by
(a) David Ricardo
(b) Adam Smith
(c) F W Taussig
(d) Ohlin and Hecksher

Answer

Answer: (a) David Ricardo


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support