Tuesday, 23 February 2021

CBSE Class 11 Sociology - MCQ and Online Tests - Unit 1 - Sociology and Society

CBSE Class 11 Sociology – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Sociology and Society

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Sociology – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Sociology and Society

Question 1.
Sociology is the study of
(a) human social behavior
(b) plants and animals
(c) man and environment
(d) earth

Answer

Answer: (a) human social behavior


Question 2.
Industrial Revolution was characterised by ________
(a) migration to cities
(b) the emergence of clock time
(c) bad sanitation and general squalor
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 3.
Society is looked upon as
(a) caste and class
(b) social stratification
(c) simple society
(d) system of parts

Answer

Answer: (d) system of parts


Question 4.
Social control brings _____ to society.
(a) social order
(b) deviance
(c) disobedience
(d) violence

Answer

Answer: (a) social order


Question 5.
Slums in urban areas denote
(a) division of labour
(b) overpopulation and migration
(c) education and development
(d) illiteracy

Answer

Answer: (b) overpopulation and migration


Question 6.
A system of economic enterprise based on the economic exchange is known as
(a) capitalism
(b) industrialization
(c) modernization
(d) westernization

Answer

Answer: (a) capitalism


Question 7.
One of the features of modern societies is
(a) specialisation of work
(b) face to face interaction of members
(c) urbanisation and factory production
(d) agricultural production

Answer

Answer: (c) urbanisation and factory production


Question 8.
History is the study of
(a) contemporary society
(b) abstract and generalized reality
(c) our past
(d) gender relations

Answer

Answer: (c) our past


Question 9.
Who wrote the book “Sociological Imagination”?
(a) C.W. Mills
(b) August Comte
(c) Max Weber
(d) Karl Marx

Answer

Answer: (a) C.W. Mills


Question 10.
Sociology focuses on
(a) interactions between individuals
(b) animal behaviour
(c) environment
(d) peace and conflict

Answer

Answer: (a) interactions between individuals


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article