Tuesday, 23 February 2021

CBSE Class 11 Sociology - MCQ and Online Tests - Unit 2 - Terms, Concepts and their Use in Sociology

CBSE Class 11 Sociology – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Terms, Concepts and their Use in Sociology

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Sociology – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Terms, Concepts and their Use in Sociology

 

Question 1.
The behaviours, obligations, and privileges attached to social status is known as
(a) Status set
(b) Role set
(c) Social role
(d) Status symbol

Answer

Answer: (c) Social role


Question 2.
_____ a mode of reward or punishment that reinforce socially expected forms of behaviour.
(a) Identity
(b) Conflict
(c) Sanctions
(d) Khasi

Answer

Answer: (c) Sanctions


Question 3.
The system in which society was divided into Brahmins, Kshatriyas, Vaishyas, and Shudras was known as
(a) Varna System
(b) Class System
(c) Status
(d) Caste System

Answer

Answer: (a) Varna System


Question 4.
Which one of the following refers to the place or time of one’s birth?
(a) Identity
(b) Natal
(c) Values
(d) Aggregates

Answer

Answer: (b) Natal


Question 5.
Human life is based on the
(a) Material benefits
(b) Spiritual thoughts
(c) Conflict among members
(d) Interaction and communication among members

Answer

Answer: (d) Interaction and communication among members


Question 6.
The basis of a caste system is
(a) Ascribed status
(b) Achieved status
(c) Power
(d) Wealth

Answer

Answer: (a) Ascribed status


Question 7.
Panchamas in the caste system were considered as
(a) Untouchables
(b) Vaishyas
(c) Shudras
(d) Kshatriyas

Answer

Answer: (a) Untouchables


Question 8.
The perspective which stresses that deviance promotes social unity and social change is
(a) Conflict
(b) Functionalist
(c) Interactionism
(d) Post-modernist

Answer

Answer: (b) Functionalist


Question 9.
Social classes, status groups, age and gender groups, and crowds are the examples of
(a) Reference groups
(b) Peer, groups,
(c) In groups
(d) Quasigroups

Answer

Answer: (d) Quasigroups


Question 10.
A Peer group is a kind of
(a) Primary group
(b) Secondary group
(c) Association
(d) Peer, group

Answer

Answer: (a) Primary group


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support