Tuesday, 23 February 2021

CBSE Class 11 Sociology - MCQ and Online Tests - Unit 3 - Understanding Social Institutions

CBSE Class 11 Sociology – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Understanding Social Institutions

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Sociology – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Understanding Social Institutions

Question 1.
Identify the structure of the family where men exercise authority and dominance
(a) Patriarchy
(b) Matriarchy
(c) Polygamy
(d) Patrilineal

Answer

Answer: (a) Patriarchy


Question 2.
‘The undisputed political rule of a state over a given territorial region’ is known as
(a) sovereignty
(b) democracy
(c) monarchy
(d) bureaucracy

Answer

Answer: (a) sovereignty


Question 3.
Functionalism believes that social institutions arise in response to the
(a) conflict among people
(b) discrimination
(c) needs of society
(d) inequality in society

Answer

Answer: (c) needs of society


Question 4.
The family in which person is married is known as
(a) family of procreation
(b) family of orientation
(c) nuclear family
(d) joint family

Answer

Answer: (a) family of procreation


Question 5.
The concept of ‘sacred’ is related with
(a) everyday life
(b) profane
(c) supernatural
(d) power

Answer

Answer: (c) supernatural


Question 6.
The economic system in which highly complex division of labour is present is the feature of
(a) modern societies
(b) simple societies
(c) globalization
(d) rural economy

Answer

Answer: (a) modern societies


Question 7.
Religion is considered as
(a) profane
(b) a belief
(c) sacred
(d) custom

Answer

Answer: (c) sacred


Question 8.
The reason for the sudden decline in sex ratio can be attributed to
(a) Female foeticide
(b) Life expectancy rate
(c) Son preference
(d) Maternal mortality rate

Answer

Answer: (a) Female foeticide


Question 9.
The form of power considered legitimate is
(a) Authority
(b) Political Party
(c) Welfare State
(d) Sovereignty

Answer

Answer: (a) Authority


Question 10.
In simple or pre-modern societies most of the people were engaged in
(a) industrial production
(b) agricultural production
(c) business
(d) minor work

Answer

Answer: (b) agricultural production


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support