Tuesday, 23 February 2021

CBSE Class 11 Sociology - MCQ and Online Tests - Unit 4 - Culture and Socialisation

CBSE Class 11 Sociology – MCQ and Online Tests – Unit 4 – Culture and Socialisation

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 11 Sociology – MCQ and Online Tests – Unit 4 – Culture and Socialisation

Question 1.
A process of interaction which enables us to develop the skills we need to participate in human society is known as
(a) social behaviour
(b) social interaction
(c) socialization
(d) culture

Answer

Answer: (c) socialization


Question 2.
Which rule derives its authority from the state?
(a) Mores
(b) Norms
(c) Laws
(d) Folkways

Answer

Answer: (c) Laws


Question 3.
A way of life in which all members of society participates defined as
(a) plurality
(b) inequality
(c) culture
(d) socialization

Answer

Answer: (c) culture


Question 4.
The most important agent of socialization in early childhood is
(a) The mass media
(b) A peer group
(c) The family
(d) A preschool

Answer

Answer: (c) The family


Question 5.
The process through which one becomes a member of society is known as
(a) modernization
(b) industrialization
(c) socialization
(d) liberalization

Answer

Answer: (c) socialization


Question 6.
Normative aspects of culture include
(a) folkways, mores, and customs
(b) learning and understanding
(c) technologies and machines
(d) identity

Answer

Answer: (a) folkways, mores, and customs


Question 7.
The process whereby the helpless infant gradually becomes a self-aware, knowledgeable person, skilled in the ways of the culture into which he/she is born is known as
(a) social group
(b) socialization
(c) culture
(d) institutions

Answer

Answer: (b) socialization


Question 8.
The tendency to evaluate other cultures according to ones own cultural values is known as:
(a) Cosmopolitanism
(b) Ethnocentrism
(c) Accommodation
(d) Acculturation

Answer

Answer: (b) Ethnocentrism


Question 9.
The process of socialization which takes place in school and other institutions is known as
(a) secondary socialization
(b) primary socialization
(c) education
(d) personality development

Answer

Answer: (a) secondary socialization


Question 10.
The rights and responsibilities associated with the person’s social position is known as
(a) social status
(b) social roles
(c) caste
(d) class

Answer

Answer: (b) social roles


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support