Monday, 22 February 2021

CBSE Class 11 Accountancy - MCQ and Online Tests - Unit 6 - Trial Balance and Rectification of Errors

CBSE Class 11 Accountancy – MCQ and Online Tests – Unit 6 – Trial Balance and Rectification of Errors

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly. 


 

CBSE Class 11 Accountancy – MCQ and Online Tests – Unit 6 – Trial Balance and Rectification of Errors

Question 1.
If the trial balance does not tally after many efforts then following Account is opened –
(a) Purchase account
(b) Suspense account
(c) Sales account
(d) None of these.

Answer

Answer: (b) Suspense account


Question 2.
How many methods are there for preparing Trial Balance –
(a) One
(b) Three
(c) Four
(d) None of these.

Answer

Answer: (c) Four


Question 3.
Which of the following is prepared on the basis of Trial Balance –
(a) Journal
(b) Ledger
(c) Final Accounts
(d) None of these.

Answer

Answer: (c) Final Accounts


Question 4.
Errors committed due to lack of basis principle of Accounting are called –
(a) Compensating errors
(b) Error of principle
(c) Single sided error
(d) None of these.

Answer

Answer: (b) Error of principle


Question 5.
Of the two sides of Trial balance does not tally, which Account is opened –
(a) Suspense Account
(b) Personal Account
(c) Real Account
(d) None of these.

Answer

Answer: (a) Suspense Account


Question 6.
The error which can be disclosed by Trial balance-
(a) Error of ommission
(b) Error of principal
(c) Compensatory error
(d) None of these.

Answer

Answer: (d) None of these.


Question 7.
Errors are rectified in this book-
(a) Ledger book
(b) Journal proper
(c) Trial balance
(d) None of these.

Answer

Answer: (b) Journal proper


Question 8.
Errors Committed by omitting entries in the Journal book is called –
(a) Error of commission
(b) Error of principle
(c) Error of omission
(d) None of these.

Answer

Answer: (c) Error of omission


Question 9.
What kind of accuracy is tested by Trial balance-
(a) Theoritical
(b) Practical
(c) Arithmetical
(d) None of these.

Answer

Answer: (c) Arithmetical


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support