Wednesday, 24 February 2021

CBSE Class 8 Social Science - MCQ and Online Tests - History - Unit 7 - Weavers, Iron Smelters and Factory Owners

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests –  History – Unit 7 – Weavers, Iron Smelters and Factory Owners

Every year CBSE students attend Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standards’ subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these, our students can identify their weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly


 

CBSE Class 8 Social Science – MCQ and Online Tests – History – Unit 7 – Weavers, Iron Smelters and Factory Owners

Choose the correct answer:

Question 1.
What things did Portuguese take back to Europe?
(a) Steel
(b) Sugar
(c) Cotton textile
(d) Coffee

Answer

Answer: (c) Cotton textile


Question 2.
Women and men who carried basket loads of iron ore on their heads were called
(a) wootz
(b) agaria
(c) bandanna
(d) cossaes

Answer

Answer: (b) agaria


Question 3.
Portuguese first came to India in search of
(a) cotton
(b) spices
(c) steel
(d) muslin

Answer

Answer: (b) spices


Question 4.
In which century did the India’s textile industry decline?
(a) 17th century
(b) 18th century
(c) 19th century
(d) 20th century

Answer

Answer: (c) 19th century


Question 5.
TISCO expanded steel production during the
(a) First World War
(b) Second World War
(c) Third World War
(d) None of these

Answer

Answer: (a) First World War


Question 6.
……………. cloth had a large market in Europe.
(a) Chintz
(b) Patola
(c) Jamdani
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Chintz


Question 7.
Which place in India had one of the finest ores in the world?
(a) Raniganj
(b) Jharia
(c) Rajhara Hills
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Rajhara Hills


Question 8.
Tipu Sultan’s sword was made of
(a) stainless steel
(b) wootz
(c) silver
(d) none of these

Answer

Answer: (b) wootz


Question 9.
Which of the following was NOT the name of Indian textile ?
(a) Chintz
(b) Cossaes
(c) Calico
(d) Agaria

Answer

Answer: (d) Agaria


Question 10.
Michael Faraday spent four years in studying
(a) the property of Indian steel
(b) the ancient Indian culture
(c) the properties of Indian Wootz
(d) none of these

Answer

Answer: (c) the properties of Indian Wootz


Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support