Friday, 29 January 2021

CBSE Class 12 Biology - MCQ and Online Tests - Unit 12 - Biotechnology and its Applications

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 12 – Biotechnology and its Applications

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 12 – Biotechnology and its Applications

Question 1.
By means of following Trans gene expression obtained:
(a) Inhibition of a Innate gene
(b) An occured Biosynthetic passway develop
(c) A protein occured with genotype expressed his desired
(d) None of the above

Answer

Answer: (d) None of the above


Question 2.
Adjoining of exotic gene is crop is called :
(a) Genetic Engineering
(b) Bio architecture
(c) Tissue culture
(d) Immunisation

Answer

Answer: (a) Genetic Engineering


Question 3.
Transgenic Golden Rice Highly Nutrient value for:
(a) Lysine
(b) Methionine
(c) Glutanin
(d) Vitamin-A

Answer

Answer: (d) Vitamin-A


Question 4.
In a Transgenic crop gene for following:
(a) New protein synthesis
(b) Resistance from Antibiotics
(c) In the formation enzyme for Antibiotics
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 5.
Transgenic Bacteria and m the making of following :
(a) Epinephrin
(b) Human Insullin
(c) Glutanin
(d) Thyroxin

Answer

Answer: (b) Human Insullin


Question 6.
Monoclonal antibodies are obtained from:
(a) One parent for one antigen
(b) Different parents for one antigen
(c) One parent for many antigens
(d) Many parents for many antigens

Answer

Answer: (b) Different parents for one antigen


Question 7.
B7 Toxsin is :
(a) Intracellular lipid
(b) Intracellular crystal protein
(c) Extracellular Crystal protein
(d) Lipid

Answer

Answer: (b) Intracellular crystal protein


Question 8.
Somatic hybridization can be done by:
(a) By Protoplast fusion
(b) By Haploid anther
(c) By cell culture
(d) ByPollen culture

Answer

Answer: (a) By Protoplast fusion


Question 9.
Which one of the following is a step of PCR?
(a) Denaturation
(b) Annealing
(c) Extension
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Denaturation


Question 10.
Restriction Endonuclease used in RDT obtained from:
(a) Plasmid
(b) Bacterial ceils
(c) Bacterophages
(d) All Prokaryotic cells

Answer

Answer: (b) Bacterial ceils


Question 11.
The Ti plasmid used in genetic engineering is obtained from:
(a) Bacillus thruingiensis
(b) E. Coii
(c) Agrobacterium hizogenes
(d) Agrobacterium tumefaciens

Answer

Answer: (d) Agrobacterium tumefaciens


Question 12.
Which Vitamin has been transferred to golden rice?
(a) Vit-B12
(b) Vit-A
(c) Vit-D
(d) Vit-C

Answer

Answer: (b) Vit-A


Question 13.
From which one of the following plants, the insecticide pyrethrum is prepared.
(a) Cymohopogen
(b) Tephrosia
(c) Crysanthemum
(d) Vitivera

Answer

Answer: (c) Crysanthemum


Question 14.
Biopiracy is related to the following:
(a) Traditional knowledge
(b) Biomolecules and Bioresources, Isolation of gene from Bioresources
(c) Bioresources
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 15.
The sheep ‘Dolly’ was cloned by using somatic cells from donor’s:
(a) Udder
(b) Skin
(c) Tongue
(d) Earlobe

Answer

Answer: (c) Tongue


Question 16.
Recombinant DNA technology discovered by:
(a) Hargobind Khoorana
(b) James D. Watsan
(c) S. Kohen and H. Boer
(d) Sulton and Boveri

Answer

Answer: (c) S. Kohen and H. Boer


Question 17.
Golden rice is a transgenic crop of the future with the following improved trail:
(a) Insec resistance
(b) Hight lysine (essential amino acid) content
(c) High protein content
(d) High vitamin A content

Answer

Answer: (c) High protein content


Question 18.
The confirmatory test used to diagnose AIDA is:
(a) ELISA
(b) Western Plot
(c) ESR
(d) PCR

Answer

Answer: (a) ELISA


Question 19.
Some bacterial occured B-7 Toxin’s crystal not kill the Bacteria because of:
(a) Bacteria is Antoxin
(b) Toxin is unripened
(c) Toxin is inactive
(d) Bacteria enclosed toxin a special sell

Answer

Answer: (c) Toxin is inactive


Question 20.
Natural genetic engineer is :
(a) Bacillus subtilis
(b) Pseudomonas sp.
(c) Escherichia coli
(d) Agrobacterium tumefaciens

Answer

Answer: (a) Bacillus subtilis


Question 21.
First Transjenic crop was :
(a) Cotton
(b) Alsi
(c) Pea
(d) Tobacco

Answer

Answer: (d) Tobacco


Question 22.
Bt toxin is :
(a) Intracellular lipid
(b) Intracellular crystalline protein
(c) Extracellular crystalline protein
(d) Lipid

Answer

Answer: (a) Intracellular lipid


Question 23.
Desired properties plants and Animals are possible by Which reproduction.
(a) Genetic Engineering
(b) Chromosomal Engineering
(c) Ekabana technology
(d) Bonsai technology

Answer

Answer: (a) Genetic Engineering


Question 24.
First biochemical to be produced commercially by microbial cloning and genetic engineering:
(a) Human insulin
(b) Penicillin
(c) Interferons
(d) Fertility factor

Answer

Answer: (b) Penicillin


Question 25.
Anticoagulant hirudin is found in:
(a) In Snake
(b) In Lizard
(c) In Leech
(d) In Scorpion

Answer

Answer: (c) In Leech


Question 26.
The species used as natural genetic engineer is :
(a) Agrobacterim tumefaciens
(b) Bacillus thruingiensis
(c) Aspergillus
(d) Drosophila

Answer

Answer: (d) Drosophila


Question 27.
Bacillus thruingiensis (Bt) strains have been used for designing nobel:
(a) Biofertilizers
(b) Biometallurgical techniques
(c) Biomineralization processes
(d) Bioinsecticidal plants

Answer

Answer: (a) Biofertilizers


Question 28.
Most widely used Bioweapon is:
(a) Bacillus subtilis
(b) Biometallurgial techniques
(c) Bacillus anthracis
(d) Bioinsecticidal plant

Answer

Answer: (d) Bioinsecticidal plant


Question 29.
A technology which has found immense use in solving cases of disputed percentage is:
(a) Polymerase chain reaction
(b) DNA finger printing
(c) None of these
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (b) DNA finger printing


Question 30.
Herbicide resistant gene in plants is:
(a) Ct
(b) Mt
(c) Bt
(d) Gst

Answer

Answer: (d) Gst


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support