Thursday, 28 January 2021

CBSE Class 10 Maths - MCQ Questions and Online Tests - Unit 15 - Probability

CBSE Class 10 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 15 – Probability

Every year CBSE conducts board exams for 10th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 10th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 10 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 10 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 15 – Probability

Question 1.
If two different dice are rolled together, the probability of getting an even number on both dice is:
(a) \(\frac{1}{36}\)
(b) \(\frac{1}{2}\)
(c) \(\frac{1}{6}\)
(d) \(\frac{1}{4}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{1}{4}\)


Question 2.
The probability that a number selected at random from the numbers 1, 2, 3, 4, …, 15 is a multiple of 4 is
(a) \(\frac{4}{15}\)
(b) \(\frac{2}{15}\)
(c) \(\frac{1}{5}\)
(d) \(\frac{1}{3}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{1}{5}\)


Question 3.
An event is very unlikely to happen. Its probability is closest to:
(a) 0.0001
(b) 0.001
(c) 0.01
(d) 0.1

Answer

Answer: (a) 0.0001


Question 4.
If the probability of an event is P, the probability of its complementary event will be:
(a) P – 1
(b) P
(c) 1 – p
(d) 1 – \(\frac{1}{p}\)

Answer

Answer: (c) 1 – p


Question 5.
In a family of 3 children, the probability of having atleast one boy is:
(a) \(\frac{7}{8}\)
(b) \(\frac{1}{8}\)
(c) \(\frac{5}{8}\)
(d) \(\frac{3}{4}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{3}{4}\)


Question 6.
If P(A) denotes the probability of an event then:
(a) P(A) < 0
(b) P(A) > 0
(c) 0 ≤ P(A) ≤ 1
(d) -1 ≤ P(A) ≤ 0

Answer

Answer: (c) 0 ≤ P(A) ≤ 1


Question 7.
A card is selected from a deck of 52 cards. The probability of its being a red face card is:
(a) \(\frac{3}{26}\)
(b) \(\frac{3}{13}\)
(c) \(\frac{2}{13}\)
(d) \(\frac{1}{2}\)

Answer

Answer: (a) \(\frac{3}{26}\)


Question 8.
The probability than a non-leap year selected at random will contain 53 Sundays is:
(a) \(\frac{1}{7}\)
(b) \(\frac{2}{7}\)
(c) \(\frac{3}{7}\)
(d) \(\frac{5}{7}\)

Answer

Answer: (a) \(\frac{1}{7}\)


Question 9.
When a die is thrown, the probability of getting an odd number less them 3 is:
(a) \(\frac{1}{6}\)
(b) \(\frac{1}{3}\)
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) 0

Answer

Answer: (a) \(\frac{1}{6}\)


Question 10.
A card is drawn from a deck of 52 cards. The event E is that card is not an ace of hearts. The number of outcomes favourable to E is:
(a) 4
(b) 13
(c) 48
(d) 51

Answer

Answer: (d) 51


Question 11.
The probability of getting a bad egg in a lot of 400 is 0.035. The number of bad eggs in the lot is:
(a) 7
(b) 14
(c) 21
(d) 28

Answer

Answer: (b) 14


Question 12.
A girl calculate that the probability of her winning the first prize in a lottery is 0.08. If 6000 tickets are sold, how many tickets has she bought?
(a) 40
(b) 240
(c) 480
(d) 750

Answer

Answer: (c) 480


Question 13.
One ticket is drawn at random from a bag containing tickets numbered 1 to 40. The probability that the selected ticket has a number which is a multiple of 5 is:
(a) \(\frac{1}{5}\)
(b) \(\frac{3}{5}\)
(c) \(\frac{4}{5}\)
(d) \(\frac{1}{3}\)

Answer

Answer: (a) \(\frac{1}{5}\)


Question 14.
Someone is asked to take a number from 1 to 100. The probability that it is a prime is:
(a) \(\frac{1}{5}\)
(b) \(\frac{6}{25}\)
(c) \(\frac{1}{4}\)
(d) \(\frac{13}{50}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{1}{4}\)


Question 15.
A school has five houses A, B, C, D and E. A class has 23 students, 4 from house A, 8 from house B, 5 from house C, 2 from house D and rest from house E. A single student is selected at random to be the class monitor. The probability that the selected student is not from A, B and C is:
(a) \(\frac{4}{23}\)
(b) \(\frac{6}{23}\)
(c) \(\frac{8}{23}\)
(d) \(\frac{17}{23}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{6}{23}\)


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support