Friday, 29 January 2021

CBSE Class 12 Chemistry - MCQ and Online Tests - Unit 15 - Polymers

CBSE Class 12 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 15 – Polymers

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 15 – Polymers

Question 1.
Glycogen, anaturally occuring polymer stored in animals is a
(a) monosaccharide
(b) disaccharide
(c) trisaccharide
(d) polysaccharide

Answer

Answer: (d) polysaccharide


Question 2.
Dacron is an example of
(a) polyamides
(b) polypropenes
(c) polyacrylnitrfle
(d) polyesters

Answer

Answer: (d) polyesters


Question 3.
Nylon 6, 6 is obtained by condensation polymerisation of
(a) adipic acid and ethylene glycol
(b) adipic acid and hexamethylenediamine
(c) terephthalic acid and ethylene glycol
(d) adipic acid and phenol

Answer

Answer: (b) adipic acid and hexamethylenediamine


Question 4.
The correct structure of monomers of buna-S is
MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 15 Polymers with Answers

Answer

Answer: (c)


Question 5.
Terylerte is a condensation polymer of ethylene glycol and
(a) benzoic acid
(b) phthalic acid
(c) dimethyl terephthalate
(d) salicylic acid

Answer

Answer: (c) dimethyl terephthalate


Question 6.
Natural rubber is a polymer of
(a) 1, 1-dimethylbufadiene
(b) 2-methyl-1, 3-rbutadiene
(c) 2-chlorobuta-1, 3-diene
(d) 2-chlorobut-2-ene

Answer

Answer: (b) 2-methyl-1, 3rbutadiene


Question 7.
Composition of Ziegler-Natta catalyst is
(a) (Et3)3Al.TiCl2
(b) (Me)3Al.TiCl2
(c) (Et)3Al.TiCl4
(d) (Et)3Al.PtCl4

Answer

Answer: (c) (Et)3Al.TiCl4


Question 8.
Heating rubber with sulphur is known as
(a) galvanisation
(b) bessemerisation
(c) vulcanisation
(d) sulphonation

Answer

Answer: (c) vulcanisation


Question 9.
Which of the following is a condensation polymer?
(a) Teflon
(b) PVC
(c) Polyester
(d) Neoprene

Answer

Answer: (c) Polyester


Question 10.
Which of the following polymers does not involve cross-linkages?
(a) Vulcanised rubber
(b) Bakelite
(c) Melamine
(d) Teflon

Answer

Answer: (d) Teflon


Question 11.
Which of the following is not an example of addition polymer?
(a) Polythene
(b) Polystyrene
(c) Neoprene
(d) Nylon 6,6

Answer

Answer: (d) Nylon 6,6


Question 12.
Bakelite is an example of
(a) elastomer
(b) fibre
(c) thermoplastic
(d) thermosetting

Answer

Answer: (d) thermosetting


Question 13.
The S in buna-S refers to
(a) Sulphur
(b) Styrene
(c) Sodium
(d) Salicylate

Answer

Answer: (b) Styrene


Question 14.
Teflon and neoprene are the examples of
(a) copolymers
(b) monomers
(c) homopolymers
(d) condensation polymers

Answer

Answer: (c) homopolymers


Question 15.
The monomers used in addition polymerisation through free radical should be very pure because
(a) the traces of impurities act like inhibitors resulting in short chain polymers
(b) the impurities result in formation of different products
(c) the polymer formed is impure
(d) catalyst does not function in presence of impurities

Answer

Answer: (a) the traces of impurities act like inhibitors resulting in short chain polymers


Question 16.
Which among the following is a cross-linked polymer?
(a) Polyesters
(b) Glycogens
(c) Melamine-formaldehyde
(d) Polyvinyl chloride

Answer

Answer: (c) Melamine-formaldehyde


Question 17.
Which of the following polymers does not have vinylic monomer units?
(a) Acrilan
(b) Nylon
(c) Polystyrene
(d) Neoprene

Answer

Answer: (b) Nylon


Question 18.
Synthetic polymer prepared by using caprolactam is known as
(a) terylene
(b) teflon
(c) nylon 6
(d) neoprene

Answer

Answer: (c) nylon 6


Question 19.
Polymer which has amide linkage is
(a) nylon-6, 6
(b) terylene
(c) teflon
(d) bakelite

Answer

Answer: (a) nylon-6, 6


Question 20.
Which of the following are thermoplastic polymers?
(a) Polythene, urea-formaldehyde, polyvinyls
(b) Bakelite, polythene, polystyrene
(c) Polythene, polystyrene, polyvinyls
(d) Urea-formaldehyde, polystyrene, bakelite

Answer

Answer: (c) Polythene, polystyrene, polyvinyls


Question 21.
Which of the following sets contains only addition polymers?
(a) Polyethylene, polypropylene, terylene
(b) Polyethylene, PVC, acrilan
(c) Buna-S, nylon, polybutadiene
(d) Bakelite, PVC, polyethylene

Answer

Answer: (b) Polyethylene, PVC, acrilan


Question 22.
Which of the following is not an example of rubber?
(a) Polychloroprene
(b) Buna-N
(c) Butadiene-styrene copolymer
(d) Polyacrylonitrile

Answer

Answer: (d) Polyacrylonitrile


Question 23.
cis-Polyisoprene possesses elastic property because
(a) It is soft and soluble in non-polar solvent
(b) It is unsaturated and porous
(c) It has a coiled structure and chains held together by weak van der waals forces
(d) It has fibrous structure and reactive sites at various double bonds

Answer

Answer: (c) It has a coiled structure and chains held together by weak van der waals forces


Question 24.
Identify the type of polymer
(i) -A-A-A-A-A-A-
(ii) -A-B-B-A-A-A-B-A-
(a) (i) Homopolymer, (ii) Copolymer
(b) (i) Natural polymer, (ii) Synthetic polymer
(c) (i) Linear polymer, (ii) Branched polymer
(d) (i) Fibre, (ii) Elastomer

Answer

Answer: (a) (i) Homopolymer, (ii) Copolymer


Question 25.
Arrange the following polymers is an increasing order of intenqolecular forces: fibre, plastic, elastomer
(a) Elastomer < Fibre < Plastic
(b) Elastomer < Plastic < Fibre
(c) Plastic < Elastomer < Fibre
(d) Fibre < Elastomer < Plastic

Answer

Answer: (b) Elastomer < Plastic < Fibre


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support