Thursday, 28 January 2021

CBSE Class 12 English - MCQ and Online Tests - Poem - Unit 6 - Aunt Jennifer’s Tigers

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 6 – Aunt Jennifer’s Tigers

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 6 – Aunt Jennifer’s Tigers

Question 1.
The word ‘prance’ in the poem means
(a) to jump ahead
(b) to dance
(c) to eat
(d) to prowl

Answer

Answer: (a) to jump ahead


Question 2.
‘Still ringed’ means
(a) oppression will continue
(b) too many rings on her fingers
(c) ring of the bell
(d) quiet and peaceful

Answer

Answer: (a) oppression will continue


Question 3.
The massive weight of Uncle’s wedding band is a subtle reference to
(a) male oppression
(b) suppression at the hands of her husband
(c) the heavy gold ring
(d) the huge gold wedding band makes her uncomfortable

Answer

Answer: (b) suppression at the hands of her husband


Question 4.
‘Denizens’ of a world of green means
(a) residents of forests
(b) residents of green buildings
(c) live in green cages
(d) live in green grasslands

Answer

Answer: (a) residents of forests


Question 5.
The rhyme scheme in stanza one is
(a) aabb
(b) abab
(c) ABC
(d) abbe

Answer

Answer: (a) aabb


Question 6.
Aunt Jennifer’s family consists of
(a) she and her husband
(b) she and her tigers
(c) she and her kids
(d) she and her servants

Answer

Answer: (a) she and her husband


Question 7.
‘Proud’ and ‘unafraid’. These two adjectives have been used for
(a) the uncle
(b) the males in the society
(c) the tigers on the forest
(d) the tigers on the panel

Answer

Answer: (d) the tigers on the panel


Question 8.
‘They pace’ is referred to
(a) the human beings
(b) Jennifer’s family members
(c) the tigers
(d) the lions

Answer

Answer: (c) the tigers


Question 9.
‘Massive’ means
(a) high
(b) huge
(c) minimum
(d) small

Answer

Answer: (b) huge


Question 10.
What did ordeals or tough times do in Jennifer’s life?
(a) they made her a hard hearted person
(b) she developed hatred
(c) she became weak
(d) they crushed her artistic personality

Answer

Answer: (d) they crushed her artistic personality


Question 11.
What do the Tigers do on the screen? They
(a) sing
(b) jump
(c) catch the prey
(d) prance

Answer

Answer: (d) prance


Question 12.
The attitude of the poet towards Aunt Jennifer is that of
(a) hatred
(b) love
(c) sympathy
(d) casual

Answer

Answer: (c) sympathy


Question 13.
What did marriage bring for Jennifer?
(a) unhappiness
(b) loss of freedom
(c) loss of freedom and burden as if she has put on a heavy band
(d) a heavy mountain

Answer

Answer: (c) loss of freedom and burden as if she has put on a heavy band


Question 14.
She was mastered by is a reference made to the
(a) hardships and difficulties that Aunt Jennifer faced during her lifetime
(b) she was a slave
(c) he had a rude master
(d) her teacher taught her nothing

Answer

Answer: (a) hardships and difficulties that Aunt Jennifer faced during her lifetime


Question 15.
The poem ‘Aunt Jennifer’ is written by
(a) Elizabeth Arden
(b) Adrienne Rich
(c) Kamla Das
(d) Sarojini Naidu

Answer

Answer: (d) Sarojini Naidu


Question 16.
The word ‘chivalric’ in the context means
(a) timid
(b) arrogant
(c) honourable and brave
(d) malicious

Answer

Answer: (c) honourable and brave


Question 17.
Why did aunt embroider tigers on the panel?
(a) to express her suppressed feelings
(b) to express her strengths
(c) to express her fighting spirit of a warrior
(d) All these

Answer

Answer: (d) All these


Question 18.
Where are the tigers sleeping?
(a) on the trees
(b) on the mountain top
(c) in the cage
(d) in the caves

Answer

Answer: (d) in the caves


Question 19.
What would Jennifer’s terrified hands tell after her death?
(a) story of her life
(b) her constrained married life
(c) her strength to find her ways and beat the fears
(d) All these

Answer

Answer: (d) All these


Question 20.
What is Aunt Jennifer doing with wool?
(a) she is embroidering a wall panel
(b) she is knitting a scarf
(c) she is making a ball of wool
(d) she is knitting a cap

Answer

Answer: (a) she is embroidering a wall panel


Question 21.
How are tigers described in the poem?
(a) as ferocious
(b) fearless
(c) chivalric
(d) All these

Answer

Answer: (d) All these


Question 22.
What is aunt Jennifer loaded with?
(a) weight of rings
(b) weight of tigers
(c) burden of household work
(d) heavy responsibilities of married life

Answer

Answer: (d) heavy responsibilities of married life


Question 23.
What is the tone of the poem towards the end?
(a) happy moments
(b) resolving
(c) hopeful
(d) sad and tensed

Answer

Answer: (d) sad and tensed


Question 24.
What is the poet conveying through aunt Jennifer’s tiger?
(a) wild life
(b) courageous tigers
(c) tigers and their courage
(d) female existence and their fear of men

Answer

Answer: (d) female existence and their fear of men


Question 25.
What does wedding ring represent?
(a) beauty
(b) expenses
(c) unnecessary pressures of her dominant husband and responsibilities of married life
(d) none

Answer

Answer: (c) unnecessary pressures of her dominant husband and responsibilities of married life


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support