Thursday, 28 January 2021

CBSE Class 12 English - MCQ and Online Tests - Unit 2 - Lost Spring

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Lost Spring

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Lost Spring

Question 1.
If laws were to be enforced, it would bring about change and relief in the lives of about
(a) ten thousand children
(b) twenty thousand children
(c) hundred children
(d) a thousand children

Answer

Answer: (b) twenty thousand children


Question 2.
Bangle industry flourishes in the town of
(a) Ferozepur
(b) Firozabad
(c) Ferozgarh
(d) Farukhabad

Answer

Answer: (b) Firozabad


Question 3.
Mukesh belonged to a family of
(a) farmers
(b) rag-pickers
(c) bangle makers
(d) motor mechanics

Answer

Answer: (c) bangle makers


Question 4.
“One wonders if he has achieved what many have failed to achieve in their lifetime. He has a roof over his head”; these lines were said in reference to the condition of
(a) the elderly woman’s old husband
(b) Mukesh’s father
(c) the bangle factory owner
(d) Mukesh’s elder brother

Answer

Answer: (a) the elderly woman’s old husband


Question 5.
One day, Saheb was seen by the author, watching some young men playing
(a) cricket
(b) tennis
(c) hockey
(d) soccer

Answer

Answer: (b) tennis


Question 6.
According to the author, rag picking has become, over the years, a
(a) profession
(b) fine art
(c) tradition
(d) culture

Answer

Answer: (b) fine art


Question 7.
’Why do you do this?’ This question was asked by the author to
(a) the bangle sellers
(b) Mahesh
(c) Saheb
(d) Saheb’s mother

Answer

Answer: (c) Saheb


Question 8.
The rag pickers have no identity, but they have
(a) permits
(b) passports
(c) ration cards
(d) licenses

Answer

Answer: (a) permits


Question 9.
Mukesh wants to learn to become a motor mechanic by
(a) finding a tutor
(b) going to a garage to learn
(c) by reading books
(d) by joining a school

Answer

Answer: (b) going to a garage to learn


Question 10.
The colony of ragpickers is situated in
(a) the south of Delhi
(b) Mongolpuri
(c) Jehangirpuri
(d) Seemapuri

Answer

Answer: (d) Seemapuri


Question 11.
Which of the objects below best serves as a symbol of an Indian woman’s `suhag’?
(a) bindi
(b) sindoor
(c) bangles
(d) henna-dyed hands

Answer

Answer: (c) bangles


Question 12.
The frail woman in Mukesh’s house is his
(a) mother
(b) elder brother’s wife
(c) wife
(d) niece

Answer

Answer: (b) elder brother’s wife


Question 13.
What did the man from Udipi pray for, when he was young?
(a) a pair of trousers
(b) a pair of shoes
(c) a few friends
(d) an opportunity to study in a school

Answer

Answer: (b) a pair of shoes


Question 14.
What bothers the author most about the bangle makers?
(a) the stigma of poverty and caste
(b) the affluence of the landlords
(c) the behaviour of the factory owners
(d) the labour laws

Answer

Answer: (a) the stigma of poverty and caste


Question 15.
One explanation which the author gets about children choosing to remain barefoot is
(a) they have no money
(b) tradition
(c) no matching pairs
(d) like to wear only chappals

Answer

Answer: (b) tradition


Question 16.
‘Is your school ready? Who asked this question?
(a) Saheb’s mother
(b) Saheb’s friends
(c) the author
(d) Saheb

Answer

Answer: (d) Saheb


Question 17.
What were Saheb and his family looking for in Delhi?
(a) dollars
(b) rupees
(c) pounds
(d) gold

Answer

Answer: (d) gold


Question 18.
Sunny-gold, paddy green, royal blue, pink, purple, every colour born out of the seven colours of the rainbow. What is this a reference to?
(a) clothes
(b) birds
(c) bangles
(d) bindis

Answer

Answer: (c) bangles


Question 19.
Saheb’s home, before Delhi, was in
(a) Bengal
(b) Orissa
(c) Dhaka
(d) Bihar

Answer

Answer: (c) Dhaka


Question 20.
What was the profession of Mukesh’s father before he became a bangle-maker?
(a) tailor
(b) carpenter
(c) plumber
(d) Mason

Answer

Answer: (a) tailor


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article