Friday, 29 January 2021

CBSE Class 12 Biology - MCQ and Online Tests - Unit 3 - Human Reproduction

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Human Reproduction

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Human Reproduction

Question 1.
The cavity of blastula Is:
(a) Blastocoel
(b) Coelome
(c) Archentron
(d) Homocoel

Answer

Answer: (b) Coelome


Question 2.
The tiny finger-like structure which lies at the upper junction of the two labia minora above the urethral opening is called:
(a) Clitoris
(b) Majora
(c) Mammary duct
(d) Hymen

Answer

Answer: (a) Clitoris


Question 3.
An accessery genital gland of man is:
(a) Prostate gland
(b) Seminal gland
(c) Cowper’s gland
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
Sertolicells present in:
(a) In liver
(b) In Testis
(c) In Ovary
(d) in Pancreatic gland

Answer

Answer: (b) In Testis


Question 5.
Ovaries produce the female gamete called :
(a) Sperm
(b) Oviducts
(c) Ovum
(d) Prostate

Answer

Answer: (c) Ovum


Question 6.
The last part of the oviduct is called :
(a) Isthumus
(b) Ampulla
(c) Fimbriae
(d) Infundibulum

Answer

Answer: (a) Isthumus


Question 7.
The finger-like projections in the infundibulum are called:
(a) Fimbriae
(b) Ampulla
(c) Isthmus
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Fimbriae


Question 8.
The opening of the vagina is often covered partially by a membrane called:
(a) Clitoris
(b) Majora
(c) Isthmus
(d) Hymen

Answer

Answer: (d) Hymen


Question 9.
Milk is sucked out from the:
(a) Mammary lobes
(b) Mammary glands
(c) Mammary ducts
(d) Lactiferous duct

Answer

Answer: (d) Lactiferous duct


Question 10.
Ovaries are found in the:
(a) In male reproductive system
(b) In Female reproductive system
(c) Can be both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) In Female reproductive system


Question 11.
The male reproductive system in located in the :
(a) In Pelvis region
(b) In Thoracic region
(c) In Back region
(d) None of these

Answer

Answer: (a) In Pelvis region


Question 12.
The uterus is single and it is also called :
(a) Fimbrae
(b) Isthmue
(c) Ampulla
(d) Womb

Answer

Answer: (d) Womb


Question 13.
The cells which synthesize and secrete testicular hormones called endrogens are:
(a) Germ cells
(b) Ledig cells
(c) Sertoli cells
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Germ cells


Question 14.
Graafian follice occur:
(a) In humanithyroid
(b) In human female’s ovary
(c) In frog’s ovary
(d) In Rabbits testis

Answer

Answer: (c) In frog’s ovary


Question 15.
The grandular tissue of each breast of each breast in divided into 15-20:
(a) Mammary ducts
(b) Mammary glands
(c) mammary lobes
(d) None of these

Answer

Answer: (c) mammary lobes


Question 16.
Leydigicell found in.
(a) In liver
(b) In testis
(c) In kidney
(d) In intestine

Answer

Answer: (b) In testis


Question 17.
The nature male germ cells produce sperms by :
(a) Spermatogenesis
(b) Spermatids
(c) Spermination
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Spermatogenesis


Question 18.
In mammals male hormones are produced in:
(a) In Liver
(b) In Testis
(c) In Kidney
(d) In Lungs

Answer

Answer: (b) In Testis


Question 19.
Gestation period in human female:
(a) 30 Days
(b) 90 Days
(c) 9 Months
(d) 7 Months

Answer

Answer: (c) 9 Months


Question 20.
Androgens stimulate the process of?
(a) Body
(b) Head
(c) Tail
(d) Spermatogenesis

Answer

Answer: (d) Spermatogenesis


Question 21.
First Menstrual cycle at the time of puberty is called:
(a) Ovum
(b) Sperm
(c) Menses
(d) Menarche

Answer

Answer: (d) Menarche


Question 22.
The release of eggs from the ovary of human female is called:
(a) Plantation
(b) Gestation
(c) Ovulation
(d) Parturition

Answer

Answer: (c) Ovulation


Question 23.
Ovulation regulate by which hormone:
(a) TSH
(b) ACTH
(c) ADH
(d) FSH and LH

Answer

Answer: (c) ADH


Question 24.
The machanism of formation of mature female gamete is:
(a) Spermatogenesis
(b) Acrosome
(c) Semen
(d) Oogenesis

Answer

Answer: (d) Oogenesis


Question 25.
Fertilization takes place in human :
(a) In uterus
(b) In vagina
(c) In ovary
(d) In fallopian tubes

Answer

Answer: (d) In fallopian tubes


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article