Thursday, 28 January 2021

CBSE Class 12 English - MCQ and Online Tests - Poem - Unit 5 -A Roadside Stand

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 5 – A Roadside Stand

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 2 – Unit 5 -A Roadside Stand

Question 1.
What is the special quality of the city people or folk?
(a) They are connive
(b) They are smart
(c) They are snobbish
(d) know how to get benefits in a calculative manner

Answer

Answer: (d) know how to get benefits in a calculative manner


Question 2.
Who will soothe the rural poor?
(a) Government and Social agencies
(b) Government officials
(c) Promises made by the Government
(d) City people will soothe ‘out of their wits’

Answer

Answer: (d) City people will soothe ‘out of their wits’


Question 3.
Why didn’t the polished traffic stop at the roadside stand?
(a) they didn’t like that place
(b) their focus was their interest of earning huge benefits
(c) they were greedy
(d) all these

Answer

Answer: (d) all these


Question 4.
What news in the poem ‘A Roadside Stand’ is making rounds in the village?
(a) City people are connive
(b) Villagers will be given homes near theatre and shopping malls
(c) Rural folk is earning money
(d) None

Answer

Answer: (b) Villagers will be given homes near theatre and shopping malls


Question 5.
What does the speaker or narrator call the thought of the owner of the stand?
(a) A chid like longing
(b) a very good thought
(c) a wise thought
(d) A childish longing in vain

Answer

Answer: (d) A childish longing in vain


Question 6.
Why are the city people called beasts of prey?
(a) because of their selfishness and tendency to dupe others for it
(b) because they are well dressed
(c) they know how to earn money
(d) all these

Answer

Answer: (a) because of their selfishness and tendency to dupe others for it


Question 7.
What is the poet’s call to the polished traffic passing ahead?
(a) he admires this
(b) he is indifferent to this
(c) he condemns this indifferent attitude of the city folk and feels the pain of the rural folk
(d) all these

Answer

Answer: (c) he condemns this indifferent attitude of the city folk and feels the pain of the rural folk


Question 8.
Who are the greedy Doers?
(a) the government
(b) old people
(c) The Rural people
(d) The polished city folk

Answer

Answer: (d) The polished city folk


Question 9.
Who made roadside stand and where?
(a) The sarpanch made in the village
(b) The government made in the village
(c) social agencies made in the village
(d) The poor rural people made in the village

Answer

Answer: (d) The poor rural people made in the village


Question 10.
What does Frost’s poem deal with?
(a) human tragedies, fears and their solutions
(b) humans
(c) nature
(d) buildings

Answer

Answer: (a) human tragedies, fears and their solutions


Question 11.
Why was the childish longing in vain ?
(a) because it was useless
(b) because they were shifting
(c) because their wish of earning from city folk couldn’t be realized or fulfilled
(d) none

Answer

Answer: (c) because their wish of earning from city folk couldn’t be realized or fulfilled


Question 12.
What does I stand for in the poem?
(a) owner of the stand
(b) city flower who stopped on the stand
(c) Poet of the poem-Robert Frost

Answer

Answer: (d) None


Question 13.
What would be the state of poor rural folk at new location ?
(a) tension free as their needs will be looked after
(b) they will be able to visit city malls
(c) they will enjoy traveling malls and cinema halls
(d) they will be happy

Answer

Answer: (a) tension free as their needs will be looked after


Question 14.
What was the news?
(a) City people will give money
(b) city people will help the poor
(c) Relocation and resettlement of the rural folk to make them tension free by the government
(d) None

Answer

Answer: (c) Relocation and resettlement of the rural folk to make them tension free by the government


Question 15.
What is being sold on roadside stand?
(a) furniture
(b) cosmetics
(c) Diesel
(d) wild berries, golden squash and some other similar products

Answer

Answer: (d) wild berries, golden squash and some other similar products


Question 16.
Who wanted to feel the money at hand and from whom?
(a) The rural folk from the government
(b) The rural folk from the social agencies
(c) The rural folk from the government officials
(d) The rural folk from the city people

Answer

Answer: (d) The rural folk from the city people


Question 17.
Why was roadside stand built?
(a) so that people can wait there
(b) to make it a bus stop
(c) to earn money from polished city traffic
(d) none

Answer

Answer: (c) to earn money from polished city traffic


Question 18.
What does Frost describe in the poem?
(a) the feelings of the owners of a roadside shed
(b) the feelings of passengers
(c) the feelings of people on footpath
(d) none

Answer

Answer: (a) the feelings of the owners of a roadside shed


Question 19.
Who is the poet of A Roadside Stand?
(a) Samuel Taylor Coleridge
(b) Robert Frost
(c) Lord Byron
(d) Percy Shelley

Answer

Answer: (b) Robert Frost


Question 20.
What is the open prayer from near the open window?
(a) For money to fall from the sky
(b) for more number of people to stop
(c) for getting money from the government
(d) for the sound of coming cars to stop at the road stand to help the owner to earn money from them

Answer

Answer: (d) for the sound of coming cars to stop at the road stand to help the owner to earn money from them


Question 21.
Who are the ‘pitiful kin’ in the poem?
(a) social agencies
(b) government officials
(c) city people with cars
(d) The poor rural folk and farmers

Answer

Answer: (d) The poor rural folk and farmers


Question 22.
Who went and waited in the lines?
(a) The rural folk to hear the government’s declaration
(b) The rural folk to talk to the social agencies
(c) The rural folk to have a word with the government officials
(d) The rural folk went to hear the sound of stopping cars

Answer

Answer: (d) The rural folk went to hear the sound of stopping cars


Question 23.
Why is the word pathetic used for road side stand?
(a) for city people’s attitude
(b) for government’s declaration
(c) for city people’s behavior
(d) for poor condition of the owner of the stand

Answer

Answer: (d) for poor condition of the owner of the stand


Question 24.
Why did a stopping car react?
(a) to point out at the wrongly marked N and S directions
(b) to buy some items
(c) to appreciate their hard work
(d) to soothe the villagers

Answer

Answer: (a) to point out at the wrongly marked N and S directions


Question 25.
What does support the flow of cities?
(a) travelling
(b) rural people
(c) government
(d) flow of money

Answer

Answer: (d) flow of money


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support