Thursday, 28 January 2021

CBSE Class 12 Accountancy - MCQ and Online Tests - Unit 9 - Analysis of Financial Statements

CBSE Class 12 Accountancy – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Analysis of Financial Statements

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 Accountancy – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Analysis of Financial Statements

Question 1.
Common-size Statement are also known as:
(a) Dynamic Analysis
(b) Horizontal Analysis
(c) Vertical Analysis
(d) External Analysis

Answer

Answer: (c) Vertical Analysis


Question 2.
The most commonly used tools for financial analysis are:
(a) Comparative Statements
(b) Common-size Statement
(c) Accounting Ratios
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 3.
Tools for comparison of financial statements are :
(a) Comparative Balance Sheet
(b) Comparative Income Statement
(c) Common-size Statement
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 4.
Comparative Financial Statements show:
(a) Financial position of a concern
(b) Earning capacity of a concern
(c) Both of them
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both of them


Question 5.
Common-size financial statements are mostly prepared:
(a) In proportion
(b) In percentage
(c) (a) and (b) both
(d) None of these

Answer

Answer: (b) In percentage


Question 6.
Which of the following is not a limitations of financial statement analysis ?
(a) To measure the financial strength
(b) Affected by window-dressing
(c) Do not reflect changes in price level
(d) Lack of Qualitative Analysis

Answer

Answer: (a) To measure the financial strength


Question 7.
Tangible assets of company increased from T 4,00,000 to T 5,00,000. What is the percentage of change ?
(a) 20%
(b) 25%
(c) 33%
(d) 50%

Answer

Answer: (b) 25%


Question 8.
Horizontal Analysis is also known as :
(a) Dynamic Analysis
(b) Structural Analysis
(c) Static Analysis
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Dynamic Analysis


Question 9.
Which of the following shows the actual financial position of n enterprise ?
(a) Fund Flow
(b) Balance Sheet
(c) P & L A/c
(d) Ratio Analysis

Answer

Answer: (b) Balance Sheet


Question 10.
A company’s net sales are ₹ 15,00,000; cost of sales is ₹ 10,00,000 and indirect expenses are ₹ 3,00,000, the amount gross profit will be:
(a) ₹ 13,00,000
(b) ₹ 5,00,000
(c) ₹ 2,00,000
(d) ₹ 12,00,000

Answer

Answer: (c) ₹ 2,00,000


Question 11.
If total assets of a firm are 7 12,00,000 and its non of non-current assets to total assets ?
(a) 50%
(b) 75%
(c) 25%
(d) 80%

Answer

Answer: (b) 75%


Question 12.
Which of the following is the purpose or objective of financial analysis ?
(a) To assess the current profitability of the firm
(b) To measure the solvency of the firm
(c) To assess the short-term and long-term liquidity position of the firm
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 13.
Financial analysis is significant because it:
(a) Ignores qualitative aspect
(b) Judges operational efficiency
(c) Suffers from the limitations of financial statements
(d) It is affected by personal ability and bias of the analysis

Answer

Answer: (b) Judges operational efficiency


Question 14.
If total assets of a firm are 7 10,00,000 and its non-current assets are 7 6,00,000, what will be the percentage of current assets on total assets ?
(a) 60%
(b) 50%
(c) 40%
(d) 30%

Answer

Answer: (c) 40%


Question 15.
Break-even point refers to that point where :
(a) Total Costs are more than Total Sales
(b) Total Costs are less than Total Sales
(c) Total Costs are half of the Total Sales
(d) Total Cost are equal to total sales

Answer

Answer: (d) Total Cost are equal to total sales


Question 16.
Payment of Income Tax is considered as :
(a) Direct Expenses
(b) Indirect Expenses
(c) Operating Expenses
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Indirect Expenses


Question 17.
Which of these are not the method of financial statement analysis ?
(a) Ratio Analysis
(b) Comparative Analysis
(c) Trend Analysis
(d) Capitalisation Method

Answer

Answer: (d) Capitalisation Method


Question 18.
In a common-size Balance Sheet, total equity and liabilities are assumed to be equal to :
(a) 1,000
(b) 100
(c) 10
(d) 1

Answer

Answer: (b) 100


Question 19.
Interpretation of Financial Statements includes:
(a) Criticisms and Analysis
(b) Comparison and Trend Study
(c) Drawing Conclusion
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 20.
Break-even Analysis shows:
(a) Relationship between cost and sales
(b) Relationship between production and purchases
(c) Relationship between cost and revenue
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Relationship between cost and sales


Question 21.
Sales less Cost of goods sold is called :
(a) Operating Profit
(b) Gross Profit
(c) Net Profit
(d) Total Profit

Answer

Answer: (b) Gross Profit


Question 22.
Trend ratios and trend percentage are used in :
(a) Dynamic analysis
(b) Static analysis
(c) Horizontal analysis
(d) Vertical Analysis

Answer

Answer: (c) Horizontal analysis


Question 23.
In which meeting of company directors report is presented ?
(a) Directors Meeting
(b) Annual General Meeting
(c) Manager’s Meeting
(d) All of the above

Answer

Answer: (b) Annual General Meeting


Question 24.
Analysis of financial statements involve :
(a) Trading A/c
(b) Profit & Loss statement
(c) Balance Sheet
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 25.
Comparative financial analysis process shows the comparison between the items of which statement:
(a) Balance Sheet
(b) Profit & Loss Statement
(c) (a) and (b) both
(d) None of these

Answer

Answer: (c) (a) and (b) both


Question 26.
What is shown by Balance Sheet ?
(a) Accuracy of books of accounts
(b) Profit or loss of a specific period
(c) Financial position on a specific date
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Financial position on a specific date


Question 27.
A company’s shareholders fund was 7 8,00,000 in the year 2015. It because 7 12,00,000 in the year 2016. What is percentage of change ?
(a) 100%
(b) 25%
(c) 50%
(d) 33.3%

Answer

Answer: (c) 50%


Question 28.
The financial statements of a business enterprise include:
(a) Balance Sheet
(b) Profit & Loss Account
(c) Cash Flow Statement
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 29.
An annual report is issued by company to its :
(a) Directors
(b) Auditors
(c) Shareholders
(d) Management

Answer

Answer: (c) Shareholders


Question 30.
The analysis of financial statement by a shareholder is an example of:
(a) External Analysis
(b) Internal Analysis
(c) Vertical Analysis
(d) Horizontal Analysis

Answer

Answer: (a) External Analysis


Question 31.
Financial analysis is useful:
(a) For Investors
(b) For Shareholders
(c) For Debenture holders
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 32.
Balance Sheet provides information about financial position of the enterprise :
(a) At a Point of Time
(b) Over a Period of Time
(c) For a Period of Time
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) At a Point of Time


Question 33.
Profit & Loss Account is also called :
(a) Balance Sheet
(b) Income Statements
(c) Operating Profit
(d) Investment

Answer

Answer: (b) Income Statements


Question 34.
Vertical Analysis is also known as :
(a) Fluctuation Analysis
(b) Static Analysis
(c) Horizontal Analysis
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Static Analysis


Question 35.
Which of the following statement is correct ?
(a) Assets = Liabilities + Shareholders funds
(b) Assets = Total funds
(c) Assets = Funds of outsiders .
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Assets = Liabilities + Shareholders funds


Question 36.
What is shown by the Income Statement ?
(a) Accuracy of books of accounts
(b) Profit or loss of a certain period
(c) Balance of Cash Book
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Profit or loss of a certain period


Question 37.
Out of the following which parties are interested in financial statements ?
(a) Managers
(b) Financial Institutions
(c) Creditors
(d) All the these

Answer

Answer: (d) All the these


Question 38.
Financial analysis is significant because it:
(a) Ignores qualitative aspect
(b) Judges operational efficiency
(c) Suffers from the limitations of financial statements
(d) It is affected by personal ability and bias of the analysis

Answer

Answer: (b) Judges operational efficiency


Question 39.
Comparative Statements are also known as :
(a) Dynamic Analysis
(b) Horizontal Analysis
(c) Vertical Analysis
(d) External Analysis

Answer

Answer: (b) Horizontal Analysis


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article