Friday, 29 January 2021

CBSE Class 12 Biology - MCQ and Online Tests - Unit 14 - Ecosystem

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 14 – Ecosystem

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 14 – Ecosystem

Question 1.
Plant roots soil water is:
(a) Cellular water
(b) Surface water
(c) Humidity water
(d) Gravitational water

Answer

Answer: (d) Gravitational water


Question 2.
Submerged Rooted Hydrophyte are:
(a) Uticularia
(b) Prapa
(c) Nymphea
(d) Vallisnaria

Answer

Answer: (d) Vallisnaria


Question 3.
Xerophyte Contains:
(a) Deep roots
(b) Sunken stomata
(c) Thick cuticle
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
Soil particle determine the character of:
(a) Organisation
(b) Biomass
(c) Area capacity
(d) Soil plants

Answer

Answer: (a) Organisation


Question 5.
Soil developed from sedimented rock:
(a) Force Science
(b) Edaphology
(c) Pedogenesis
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Pedogenesis


Question 6.
Who introduced term Ecosystem?
(a) Leaneous
(b) Reiter
(c) Odum
(d) Aristle

Answer

Answer: (b) Reiter


Question 7.
Small extremite animals of tropicalregion:
(a) Allen’s law
(b) Bergmen’s law
(c) Dollo’s law
(d) Cope’s law

Answer

Answer: (d) Cope’s law


Question 8.
Identity the Hetero Organism:
(a) Pistia
(b) Hydrilla
(c) Vallisnaria
(d) Casurina

Answer

Answer: (c) Vallisnaria


Question 9.
Hibernation of some animals:
(a) Regular
(b) Periodic
(c) Suddenly
(d) Temporary

Answer

Answer: (a) Regular


Question 10.
That animal who can bear one third loss of water of one third body weight is:
(a) Necturus
(b) Camel
(c) Wall Lizzard
(d) Kyton

Answer

Answer: (b) Camel


Question 11.
The average efficiency of energy transfer from herbivoure to carnivorce level is :
(a) 5%
(b) 10%
(c) 20%
(d) 30%

Answer

Answer: (b) 10%


Question 12.
Exchange of water in submerged plant:
(a) Stomata
(b) Normal surface
(c) Hydathode
(d) Lenticel

Answer

Answer: (b) Normal surface


Question 13.
Physical and chemical properties of soil studied by :
(a) Climatic factor
(b) Biotic factor
(c) Soil factor
(d) Topographic factor

Answer

Answer: (b) Biotic factor


Question 14.
Root hair absent in:
(a) Hydrophyte
(b) Halophyte
(c) Mesophyte
(d) Heliophyte

Answer

Answer: (a) Hydrophyte


Question 15.
A water co-efficient Mesophyte is:
(a) Cappais
(b) Agave
(c) Acacia
(d) Hemeris

Answer

Answer: (b) Agave


Question 16.
Kanha National Park is famous for:
(a) For Birds
(b) For Tendua
(c) For Tiger
(d) For Crocodile

Answer

Answer: (b) For Tendua


Question 17.
During food chain the maximum energy is stored in :
(a) Producers
(b) Decomposers
(c) Herbivoures
(d) Camivourse

Answer

Answer: (a) Producers


Question 18.
Ecological pyramids were first devised by:
(a) Charles Eltom
(b) R. Hesse
(c) R.A. Lindemann
(d) Justus von Liebig

Answer

Answer: (a) Charles Eltom


Question 19.
Gravitated carried soil is:
(a) Alluvial
(b) Muddy
(c) Glacier
(d) Compound

Answer

Answer: (d) Compound


Question 20.
Which of the following ecosystem has highest gross primary productivity:
(a) Grassland
(b) Coral reefs
(c) Mangrooves
(d) Rainforests

Answer

Answer: (b) Coral reefs


Question 21.
Which types of the following pyramid are never inverted?
(a) Pyramid of energy
(b) Pyramid of biomass
(c) Pyramid of number
(d) Pyramid of dry biomass

Answer

Answer: (a) Pyramid of energy


Question 22.
Best soil for plant growth is:
(a) Grit
(b) Sandy
(c) Soily
(d) Clay

Answer

Answer: (d) Clay


Question 23.
Water co-deficient contains:
(a) Large thin walled cells
(b) Large-vacuoles
(c) Membrane
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Membrane


Question 24.
Which one of the following is not used for construction of ecological pyramid?
(a) Dry weight
(b) Number of individuals
(c) Rate of energy flow
(d) Fresh weight

Answer

Answer: (a) Dry weight


Question 25.
Biosphere means:
(a) Atmosphere
(b) Lithosphere and ionosphered
(c) Atmosphere, lithosphere and hydrosphere
(d) Hydrosphere lithosphere and ionsophere

Answer

Answer: (c) Atmosphere, lithosphere and hydrosphere


Question 26.
In the phosphorus cycle, weathring makes phosophate available first to:
(a) Producers
(b) Decomposers
(c) Consumers
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Producers


Question 27.
Best type of pyramid which is always true is:
(a) Pyramid or energy
(b) Pyramid of Biomass
(c) Pyramid of number
(d) Both (a) and (c)

Answer

Answer: (a) Pyramid or energy


Question 28.
The largest ecosystem is :
(a) Forest ecosystem
(b) Marine ecosystem
(c) Pond ecosystem
(d) Grassland ecosystem

Answer

Answer: (b) Marine ecosystem


Question 29.
Ecology deals with:
(a) The arth and plants
(b) The relationship between organisms and their environment
(c) Economical growth of poor people
(d) The life under sea

Answer

Answer: (b) The relationship between organisms and their environment


Question 30.
More than 70 of world freshwater is contain in:
(a) Antarctica
(b) Glaciers and mountains
(c) Greenland
(d) Polar ice

Answer

Answer: (c) Greenland


Question 31.
Decomposers are:
(a) Autotrophs
(b) Autohetrotrophs
(c) Organotrophs
(d) Heterotrophs

Answer

Answer: (d) Heterotrophs


Question 32.
Which one of the following pair is mismatched?
(a) Prairies-Epiphytes
(b) Tundra-Permafrost
(c) Savannaha-Acacia trees
(d) Coniferous forests-Evergreen trees)

Answer

Answer: (a) Prairies-Epiphytes


Question 33.
Which of the following is the most stable ecosystem?
(a) Mountain
(b) Desert
(c) Forest
(d) Ocean

Answer

Answer: (b) Desert


Question 34.
What is the main cause of extinction of some species in tropical forests?
(a) Deforestation
(b) Afforestation
(c) Pollution
(d) Soil erosion

Answer

Answer: (a) Deforestation


Question 35.
Primary succession occurs in :
(a) Primary succession occurs
(b) Previously unoccupied area
(c) Both of the above
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Previously unoccupied area


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article