Friday, 29 January 2021

CBSE Class 12 Biology - MCQ and Online Tests - Unit 8 - Human Health and Disease

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 8 – Human Health and Disease

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.


 

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 8 – Human Health and Disease

Question 1.
Following is Hallucinator
(a) LSD
(b) Heroin
(c) Cocein
(d) Morphin

Answer

Answer: (a) LSD


Question 2.
By the plant of which family Heroin is obtained?
(a) Leguminaceae
(b) Papa Veraceae
(c) Liliaece
(d) Solanaceae

Answer

Answer: (b) Papa Veraceae


Question 3.
Opiates are obtained from
(a) Thea sinesis
(b) Coffea Arabica
(c) Oryzasativa
(d) Papaver Seminiferum

Answer

Answer: (d) Papaver Seminiferum


Question 4.
Which organ of body is most affected by excessive intake of alcohol?
(a) Lungs
(b) Liver
(c) Stomach
(d) Spleen

Answer

Answer: (b) Liver


Question 5.
PCR is test for:
(a) HIV
(b) Cancer
(c) Tuberculosis
(d) Cholera

Answer

Answer: (a) HIV


Question 6.
Common cold is caused by:
(a) Retro virus
(b) Phage virus
(c) Rhino virus
(d) Sendai virus

Answer

Answer: (c) Rhino virus


Question 7.
Following which is STD:
(a) Typhoid
(b) Cholera
(c) Malaria
(d) Syphilis

Answer

Answer: (d) Syphilis


Question 8.
Pain-killer drugs:
(a) Makes Tissue
(b) Relieve from pain
(c) Relieve from tired
(d) Pain creater

Answer

Answer: (c) Relieve from tired


Question 9.
AIDS occur by which cause?
(a) Reduction of T-Helper cells
(b) Reduction of Killer T-cells
(c) Auto immune
(d) Less production of interferon

Answer

Answer: (a) Reduction of T-Helper cells


Question 10.
Wuchereria bancrofti causes filaria in human being. It is of which group:
(a) Protozoa
(b) Bacteria
(c) Virus
(d) Helminth

Answer

Answer: (d) Helminth


Question 11.
Which of the following is the cancer of blood?
(a) Sarcoma
(b) Lymphoms
(c) Leukemia
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Leukemia


Question 12.
Gonorrhoea is caused by:
(a) By Treponema pallidium
(b) By Entamoeba gingivalis
(c) By Mycobacterium taprae
(d) By Neisseria gonorrhoeae

Answer

Answer: (d) By Neisseria gonorrhoeae


Question 13.
Kala-azar is transmitted by:
(a) By Sand fly
(b) By Tsetse fly
(c) By House fly
(d) By Mosquitoes

Answer

Answer: (a) By Sand fly


Question 14.
Antigen-binding site in an antibody, is found between:
(a) Two light chains
(b) Two heavy chains
(c) One heavy and one light chain
(d) Either between two light chains or between one heavy and one light chain

Answer

Answer: (d) Either between two light chains or between one heavy and one light chain


Question 15.
Disease associated with secretion of toxin is:
(a) TB
(b) AIDS
(c) Tetanus
(d) Food Poisoning

Answer

Answer: (c) Tetanus


Question 16.
Immune deficiency symdrome is caused by:
(a) Defected liver
(b) Defected thymus
(c) AIDS Virus
(d) Loss of Immune system

Answer

Answer: (c) AIDS Virus


Question 17.
Heroin is the form of :
(a) Aesthetic
(b) Hallucination
(c) Irritation
(d) All of the above

Answer

Answer: (b) Hallucination


Question 18.
Alcohol is the most socially accepted narcotic drug. Excessive consumption of alcohol leads to:
(a) Loss of memory
(b) Live cirrhosis
(c) State of hellucination
(d) Suppresion of brain function

Answer

Answer: (b) Live cirrhosis


Question 19.
Widal test is done to confirm:
(a) Malaria
(b) Typhoid
(c) AIDS
(d) Cancer

Answer

Answer: (b) Typhoid


Question 20.
World AIDS day is:
(a) 1 May
(b) 20 December
(c) 1 June
(d) 1 December

Answer

Answer: (d) 1 December


Question 21.
Which part of poppy plant yields opium:
(a) Latex from unripe capsules
(b) Dried roots
(c) Dried leaves
(d) Dired seeds

Answer

Answer: (a) Latex from unripe capsules


Question 22.
Caffein, Amphetamine and coceins are:
(a) Pain Killer
(b) Tranquillizer
(c) Hallucination
(d) Stimulant

Answer

Answer: (d) Stimulant


Question 23.
Memory cells are formed from:
(a) Monocytes
(b) Eosinophils
(c) Neutrophils
(d) Lymphocytes

Answer

Answer: (d) Lymphocytes


Question 24.
Opium is:
(a) Hemp
(b) Charas
(c) Heroin
(d) Nicotin

Answer

Answer: (c) Heroin


Question 25.
AIDS caused by:
(a) By fungus
(b) By Virus
(c) By Bacteria
(d) By Helminthes

Answer

Answer: (b) By Virus


 

Share:

0 comments:

Post a Comment

In Article

Definition List

Unordered List

Support